Nekategorizirano

Združena desnica po pravico v Strasbourg

“V Sloveniji smo izčrpali vse pravne možnosti, da bi v 1. kranjski in 6. novomeški volilni enoti sprejeli naše kandidacijske liste za parlamentarne volitve 3. junija. Zato se bo Združena desnica obrnila na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu,” je v uvodu današnje novinarske konference na sedežu stranke NLS dejal njen programski vodja Franc Kangler. Na konferenci je sodeloval tudi predsednik NLS Željko Vogrin. “Vemo, da imamo prav,” je dejal Kangler. “Zato me zelo preseneča, da se ustavni sodniki niso ukvarjali z vsebino naže pobude za oceno ustavnosti, temveč so jo preprosto zavrnili,” je dodal Kangler in poudaril, da so jim s tem ustavni sodniki odprli možnost, da pravico poiščejo v Strasbourgu. 

Čeprav Zelenim in listi Andreja Ćuša želi vse dobro na volitvah, je Kangler več kot negativno presenbečen, da so vrhovni sodniki primera Združene desnice in Čuševih zelenih merili z različnimi vatli. “Čuš lahko nastopa v 1. volilni enoti, čeprav nima ženske kvote, mi pa ne smemo! Že res, da se je njegova kandidatka Milena Babič pojavila tudi na listi Židanove SD, in zato Andrej Čuš ni niti najmanj kriv, vendar on sme kandidirati, mi pa ne!” Sicer pa je s to salamonsko potezo Vrhovno sodišče reševalo Židanovo SD, ker bi sicer lahko ostala pred parlamentarnim pragom. “Nas pa so vrgli v pasivno volilno kampanjo, saj so nas televizijske, radijske in časopisne hiše v trenutku vrgle s seznama strank na soočenjih.”

Franc Kangler si od EU sodišča za človekove pravice obeta vsaj to, da bo  Slovenijo prisililo v spremembo volilne zakonodaje, da Slovenija stranki in njenim kandidatom povrne škodo, ki je s tem nastala. Sam pa je poslancem bodočega sestava DZ položil na dušo, da čim prej spremenijo neživljenski zakon o volitvah v Državni zbor. 

VIDEO ZAPIS TISKOVNE KONFERENCE 

Mogoče vam bo všeč