Let nad "Golobovim "gnezdom (foto: mojster fotografije Gregor Katič)
KomentarSlovenija

Zbudili smo se v »Svobodi«!?

Danes zjutraj,  ko sem bil po opravkih v knežjem mestu, sem slišal,  bolj zastrigel z ušesi, da v glasnem,  skoraj frenetičnem telefonskem pogovoru, ujel stavek iz ust najbolj znanega celjskega »arhivarja«: »Zbudili smo se v  »Svobodi«, si prestavljaš pa še takšno jutranje sonce. Kaj češ boljšega!«

Zakaj se  pravzaprav gre?

Zgleda, da je svoboda to,  da si svoboden ko nekaj narediš in si osvobojen misli na odgovornost, misli,  da lahko nasprotuješ sebi in lastni usodi, da lahko pljuvaš v lastno skledo in še malo naokoli.  Svoboda je,  da zaideš v predvolilno kampanjo, pomotoma in nepripravljen da greš v center mesta,  se slikaš s  svojim spremstvom, tu pa tam prileti kakšen »golob« iz zraka…In »čirulečarule«, čez nekaj  dni  si že v »golobnjaku«. Se najde tudi kakšna »golobica«, ki svoja jata zapušča in  spreminja. Večji del “letečega odreda” tvorijo »golobi« začetniki, ki niti enega golobjega »lupinga« ne obvladajo. Prvi preizkus političnih in siceršnjih “lupingov” bo šele  pred in  v osrednjem »golobnjaku«(beri parlamentu).


Peš golobov pristop: Foto-avtor neznan

Zdi se, da je svoboda to,  da ni pomembno to ali je nekdo  kot stranka ali kandidat, kljub očitnim dosežkom in očitnim koristim  za državljane v nekem daljšem obdobju, ima nekaj za pokazati,  ampak da  na “valu” svobode in osvobojenosti priletiš v osrednji »golobnjak«. To šteje! Če ne gre drugače si pa prostor v golobnjak »priboksaš«. Eni to znajo. O uporabnosti takšnih dosežkov tovrstnih posameznikov v »gumb« demokraciji morda kasneje ali nikoli. Svoboda je. Svoboda je ko pride skoraj devetdesetletnik  na volišče  ki komajda vidi in reče,  » kje je Golob, vnuk mi je naročil da moram to obkrožiti”. Svoboda je huda reč  ko te vsi domači nadlegujejo in ti rečejo obkroži Goloba on je za svobodo.  Svobodno letiš četudi  tja v tri dni.  In padeš v parlament.  Teh svobodni letov je bilo več, ko so  nekateri prileteli polni elana in neznanja  in odšli oskubljeni za lastno dostojanstvo. Že videno. Samo časovna distanca od napuha do  ponižanja in brez dostojanstva je krajša, mnogo krajša kot kdaj koli prej. Po nekih drznih predvidevanjih, ki sem jih zaznal v tem slabem dnevu, približen  rok trajanja  pol leta,  kot pri pasteriziranem mleku.

Zdi se,  da je era »goloba« nastopila prej.  To je opisal mislec iz »tretjega« nadstropja,  ki je ob preroških besedah izrečenih ali napisanih pred pol leta navedel da: » Golob se bo posral na stranke s tradicijo  ali nad strankami  s tradicijo. Tisti ki bodo ali bomo zanj, imamo poln kufer tradicije«.  Naredil je oboje.  Kako svobodno. Ni kaj. Ali je to spoznanje s  pomočjo steklene  krogle ali pa kaj bolj empiričnega mi za enkrat ni znano.  Empirično, preverljivo, bo zelo kmalu.

Stranke ki imajo tradicijo so se odločile in so za državotvorno držo. Tisti brez tradicije pa vedo sami česa se bodo oprijeli. Vladanja, učenje vladanja ali odločanja  za državljanke in državljane in njihov blagor brez razlikovanja ali privilegijev.  Ali bo to trajalo   toliko kot jim je namenjeno, cel mandat ali pa znotraj roka trajanja trajnega mleka,  za   enkrat ni podatkov s katerimi bi to podkrepili ali ovrgli.

Presenečenja so možna, saj je vendar »Svoboda«, mar ne?

Vane T. Costa

Foto: Gregor Katič

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Komentar