Posvet za pomoč Ukrajini v Ramsteinu v Nemčiji foto: ANSA
EvropaSlovenijavojna območja

Naredimo več: Obrambni minister in načelnik Generalštaba v Nemčiji o razmerah v Ukrajini in pomoči za obrambo

Danes sta se minister za obrambo mag. Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš   v vojaškem oporišču Ramstein v Nemčiji udeležila srečanja Posvetovalne skupine za obrambo Ukrajine, na katerem so sodelovali predstavniki več kot 40 držav z vsega sveta.

Srečanje je gostil ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je pretekli konec tedna obiskal Kijev, udeležil pa se ga je tudi obrambni minister Ukrajine Oleksij Reznikov. Namen srečanja je bila predstavitev trenutnih vojaških razmer v Ukrajini ter možen nadaljnji razvoj dogodkov. Udeleženci so izmenjali poglede, kako dodatni okrepiti podporo Ukrajini, da bi se ta lahko še učinkoviteje zoperstavila brutalni ruski agresiji, še zlasti ko gre za vojaško pomoč.

Narediti moramo več!” Tako je ob začetku pogovorov o dolgoročnih varnostnih potrebah Ukrajine v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji  povedal  ameriški državni sekretar za obrambo Austin.  Na srečanju je govor o tem, kako se lahko po koncu vojne krepita vojaška moč Ukrajine in modernizacija vojske. Nemčija je medtem najavila, da bo v Ukrajino poslala oklepnike s protiletalskim orožjem tipa gepard in to bodo tudi uradno potrdili na današnjem srečanju v Ramsteinu.

Minister mag. Tonin je izrazil podporo Ukrajini v boju zoper rusko agresijo ter pripravljenost Slovenije, da pomaga tako humanitarno kot vojaško. Ob tem se je zavzel za boljšo koordinacijo med državami pri teh naporih.

Ob robu srečanja je slovenski obrambni minister govoril z nemško kolegico Christine Lambrecht, in sicer o realizaciji dogovora o sodelovanju med državami pri zagotavljanju obrambe Ukrajine.

In hvala bogu,  se s temi skupnimi posveti pride do tistega kar je najbolj nujno,  upočasniti, omejiti in na koncu  ustaviti nezakonito, neregularno in nečloveško ravnanje Rusije v agresiji  nad suvereno državo Ukrajino in nad njenimi prebivalci.

Vir: mors&vtc

Foto: ANSA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa