Nekategorizirano

Zborovske harmonije 2018

Slovenci smo znani po odličnih pevskih zborih. Njihova odličnost se kaže na javnih nastopih doma in v tujini, še posebej pa na revijah in tekmovanjih, ki so vedno dobro obiskana. To soboto, 17. 3. 2018, in  nedeljo, 18. 3. 2108, bo v Mariboru območna revija odraslih pevskih zborov z nazivom Zborovske harmonije 2018. Koncerti bodo v dvorani Union, Prešernova 3, Maribor, in se bodo v obeh dnevih pričeli ob 19:00 uri.

V nedeljo bo med nastopajočimi tudi Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor, ki je zapel svojo prvo pesem pred približno 45 leti pod vodstvom profesorja Gustava Rakuše. Zborovodja je zbor tako izpopolnil in uglasil, da je kmalu začel nastopati na javnih proslavah, prireditvah in tekmovanjih. Leta 1976 je zborovsko taktirko prevzela Marjana Rakuša in tradicijo zbora uspešno nadaljevala. Zbor je osvajal priznanja na raznih tekmovanjih, gostoval po Sloveniji in bivši skupni državi Jugoslaviji ter vsako leto posnel koncertni program za poslušalce radia.

Zbor uspešno nastopa na vsakoletni Območni reviji odraslih pevskih zborov, na območnem srečanju zborov Štajerske, na Taboru pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, sodeluje na skupnih koncertih z domačimi zbori in slovenskimi pevskimi zbori iz zamejstva, izvaja samostojne koncerte, nastopa na svečanostih ob komemoracijah ali proslavah spominskih dogodkov ter na dobrodelnih prireditvah in koncertih. Do današnjih dni se je zamenjalo pet zborovodij in nad sto pevk. Trenutno je v zboru 46 pevk, različnih poklicev in starosti, ki jih druži veselje do prepevanja zborovskih pesmi različnih obdobij, narodov in avtorjev. V jeseni 2005 je vodenje zbora prevzela mlada profesorica glasbene vzgoje in zborovodstva Zsuzsa Budavari Novak, ki je na novo nastavila pevski program in je s svojo osebnostjo vnesla med  pevke mladosten žar in umetniško zagnanost.

Zsuzsa Budavari Novak se je rodila na Madžarskem, študirala glasbeno pedagogiko in dirigiranje na Umetniški fakulteti Univerze v Pecsu. Po diplomi je prišla v Slovenijo in nadaljevala delo z zbori Vocalis, Osmica, APZ Maribor. Od leta 2005 je tudi umetniški vodja Ženskega pevskega zbora Glasbena matica Maribor, v sezoni 2012 – 2013 pa je prevzela še vodenje opernega zbora SNG Maribor.

Na koncu naj omenim, da bo na obeh koncertih nastopilo 14 pevskih zasedb. Njihove nastope pa bo strokovno ocenjevala Karmina Šilec. Organizatorja sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor. Toplo vabljeni ste vsi ljubitelji zborovskega petja, saj tudi ni vstopnine.

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč