Nekategorizirano

Zaradi šale o Titu je končala na Golem otoku

Dan mladosti v Jugoslaviji so praznovali 25. maja. Tita so takrat slavili kot božanstvo, peli so mu pesmi, ena najslavnejših “tovariš Tito, vijolica bela” pa je mlado novinarko Ženo Lebl stala dve leti in pol zapora na Golem otoku, kjer je končala pri 22 letih.

O novinarki Ženi Lebl, ki je preživela tako nacistično koncentracijsko taborišče kot Goli otok, se v osrednjih medijih redko govori. Enega redkih člankov o njej je leta 2013 v Beogradu objavila “Politika”, časopis, v katerem je delala, dokler je niso aretirali zaradi šale o Josipu Brozu Titu, ki jo je nekega jutra pripovedovala v uredništvu.

Kolegica ji je nekoč povedala šalo o tem, kako je Jugoslavija zmagala na mednarodnem tekmovanju v cvetju, ker je zrasla 100-kilogramska bela vijolica, aludira na pesem “Tovariš Tito, bele vijolice, cela mladost te ljubi”.

Potem ko je v uredništvu povedala šalo, sta po Ženo Lebl prišla dva udbaša, ki sta jo aretirala zaradi šale, ki je govorila proti sistemu. Odpeljali so jo v zapor UDB Glavnjača, nato v taborišče Ramski rit, nato v Zabelo, Grgur in Goli otok. V petih zaporih, kjer je bila od aprila 1949 do oktobra 1951, so jo prosili, naj si premisli in prizna krivdo.

 

Ko je Jugoslavija razpadla, je Ženi Lebl izdala knjigo “Ljubičica bela”, ki je postala uspešnica v Izraelu. Opisovala je grozljive izkušnje v zaporih, najbolj pretresljiva pa je bila izkušnja z Golega otoka. Do takrat mnogi sploh niso vedeli, da so na Golem otoku bile tudi ženske.

“Samo žejni znajo ceniti vodo. Obdajalo nas je morje, a žejni do norosti. Spoznali smo, kako zapleteno je potegniti kamen iz naravnega okolja. Strgali smo temelje skalam, ki so tam stoletja, spremenili smo naravo” – je zapisala.

“Deklice so spremenili v starke, izpadli so jim zobje, zbolele so, medtem ko je prišla novica, da so se jih otroci, matere in možje odrekli, ker so postali sovražniki ljudstva” – je pričal Lebl.

Mogoče vam bo všeč