Nekategorizirano

Braslovška občina ima težave s korono. Kako je prišlo do tega?

Že tretjega septembra je v podružnični šoli Trnava v braslovški občini prišlo do okužb s COVID 19. Potrjeni so bile štirje primeri okužbe, 23 zaposlenim je odrejena karantena oziroma samoizolacija. POŠ Trnava in vrtec Trnava ostajata zaprta, učencem dveh oddelkov iz OŠ Braslovče, kjer so bile potrjene okužbe, je odrejena karantena. Občina izvaja ukrepe in zbira informacije za čim bolj učinkovito zajezitev širjenja virusa.  6. septembra  je okužba v zavodu OŠ Braslovče zajela še več ljudi oziroma oseb. Do takrat nam znanih neuradnih podatkih je potrjenih 7 primerov okužb zaposlenih, torej tri dodatne. Včeraj  so obvestili, da število okuženih v Zavodu OŠ Braslovče žal narašča. Okužbe so se razširile tudi na učence. Uradnih podatkov žal nimajo, saj jih NIJZ občini ne posreduje.  

Iz občine sporočajo in naprošajo, da se vsi dosledno držijo navodil. V kolikor je nekomu, odraslemu ali  otroku, odrejena karantena, naj nikakor ne prikrivajo podatkov o tesnih stikih. V kolikor imajo možnost, lahko tudi sami s samoizolacijo in omejitvijo stikov z ogroženimi osebami pripomorejo k zajezitvi širjenja virusa. Žal se po družbenih omrežij širi več informacij, ki so nepreverjene. Ukrepanje šole in štaba CZ je trenutno ustrezno ter prilagojeno znanim informacijam, prostori se redno razkužujejo, pouk pa poteka prilagojeno razmeram.

Strpnost  in odgovornost, da skupaj ustavijo širjenje virusa med otroci in posledično v družini, je edino, kar zdaj največ pripomore. Mnogokratni pozivi v poletnem času so očitno izzveneli v prazno. Lahkotnost jemanja grožnje je povzročila, da se virus širi tam, kjer se ne bi smel, to je med otroci. Prenapetim staršem z drugačnim mnenjem, ki je sicer njihova pravica, naj potrka vest, saj so ogroženi njihovih otrocih.  Pa ne le ti v Braslovčah, marveč vsi po vsej Sloveniji.

V primeru, da otrok zboli, starše prosijo, da o tem obvestijo vodstvo zavoda na njihov elektronski naslov. Z ustreznimi in ažurnimi podatki lahko primerno ukrepajo šola in skupnost. V šolo in vrtec naj pridejo samo zdravi otroci. Starše pa pozivajo, da otroke vedno znova opozarjajo na pomembnost umivanja in razkuževanja rok ter na spoštovanje ukrepov, ki jih je sprejela šola.

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč