Nekategorizirano

Zaradi korupcije v zdravstvu očitno ne bodo »letele glave«

Preiskovalna komisija, ki preiskuje sume korupcije in zlorab pri nakupu in prodaji žilnih opornic, je danes zaslišala ministra za pravosodje in nekdanjega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča. Zaslišanje je bilo predvideno že pretekli teden, vendar se je Klemenčič po besedah predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec opravičil, zato so zaslišanje opravili danes.

Uvodoma je Klemenčič spomnil na dejavnosti KPK na področju zdravstva, ko je komisijo vodil sam. Ob tem je, mimogrede, pohvalil tudi svojega predhodnika Draga Kosa, ki da je ravno tako intenzivno delal na aferah v zdravstvu. Navedel je nekatera poročila, ki so jih izdali, in sicer v zvezi z afero operacijskih miz in Onkološkim inštitutom. »Sistematično smo se ukvarjali s preskakovanjem čakalnih vrst,« se je pohvalil. Bili so tudi prvi, tako Klemenčič, ki so izdali mnenje glede dogajanja na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije, zakaj se v naslednjih letih kljub dejavnostim, ki jih je navedel, ni zgodilo nič, zakaj se zadeve niso raziskale in sankcionirale, zakaj je nenazadnje prišlo tudi do preplačevanja žilnih opornic, pa je Klemenčič prst usmeril v slab sistem nadzorovanja in vodenja zdravstvenih ustanov, torej v člane sveta zavodov in direktorje. »Kakšna frustracija pa je povezana tudi z organi pregona,« je ob tem dejal. Minister Klemenčič je s svojimi izjavami o slabem sistemu nadzorovoanja in vodenja zdravstvenih ustanov posredno javno okrcal ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki je v svojem mandatu zamenjala veliko večino članov svetov javnih zdravstvenih zavodov ter je odgovorna tudi za nestabilnosti na direktorskem mestu v UKC Ljubljana.

V zvezi z žilnimi opornicami je nekdanji predsednik KPK Klemenčič povedal, da so se na komisiji z njimi ukvarjali tudi v času, ko je on vodil to ustanovo, o tem pa naj bi pričala dokumentacija, ki da je na KPK. Na to lahko dodamo zgolj, da se je Klemenčič v preteklosti že zmotil glede obstoja določene dokumentacije na KPK.

Glede odgovornosti organov pregona pri preprečevanju in kaznovanju koruptivnih dejanj v zvezi z žilnimi opornicami pa je Klemenčič izpostavil, da bi delo organov pregona ustrezno uredil njegov predlog zakona o kazenskem postopku, ki pa mu je nasprotovala celotna pravna stroka. Klemenčič še danes pravi, da je nesprejetje zakona njegova »bolečina« in vztraja pri tem, da bi bilo odkrivanje in pregon kaznivih dejanj z njegovim zakonom o kazenskem postopku bolj učinkovito.

Jelka Godec je želela izvedeti tudi, kaj meni o tem, da je brat šefa Specializiranega državnega tožilstva vpleten v eno izmed afer preplačevanja medicinskega materiala, vendar je Klemenčič zgolj dejal, da razen družinskih vezi šef KPK Harij Furlan ni ničesar obtožen in ni v nič vpleten. Trditev Klemenčiča sicer drži, a je ob tem upravičeno vprašanje, ali lahko Furlan nepristransko opravlja svoje delo v primerih, kadar preiskuje sporna oziroma morebiti nezakonita dejanja svojega brata.

Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije, ali je vlada Mira Cerarja naredila dovolj glede korupcije v zdravstvu, je Klemenčič sprva dogovoril, da nobena vlada do sedaj ni naredila dovolj, potem pa je Mira Cerarja vendarle vzel v bran in dodal, da so v tem mandatu naredili nekaj korakov v pravo smer.

Jelka Godec je pravosodnega ministra Klemenčiča še vprašala, ali bodo zaradi korupcije v zdravstvu tudi letele glave, kar je Klemenčič izrazil v primeru morebitnega zastaranja postopka zoper točno določenega posameznika, pa se je Klemenčič zgolj nasmejal, nato pa preusmeril pozornost na drugo temo ter ponovil že slišano glede odgovornosti, ki jo po njegovem mnenju nosijo člani sveta zavodov, ki nadzirajo delo zdravstvenih ustanov in direktorjev.

Vir: https://www.sds.si/

Mogoče vam bo všeč