Nekategorizirano

Zaradi ignorantstva ministrice Vraničarjeve bo Sindikat delavcev migrantov zaostril proteste

Od sodbe Vrhovnega sodišča, ki je državo »obtožilo«, da je od maja 2015 do junija 2017 delavce migrante nezakonito in neupravičeno »ožela« za skoraj pet milijonov evrov, in sicer za davčna leta od 2009 do 2014 so samoprijavitelje dohodnine olajšali za 4,625.658 evrov, so minili že skoraj trije meseci, ministrica Vraničarjeva pa nič. »Nobenega komentarja z ministričine strani, kaj šele ministrstva ali Fursa, še manj, da bi se odzvali na naše predloge za rešitev tega problema,« je dejal predsednik SDMS Mario Fekonja. Na verjetnost, da bo Vrhovno sodišče presodilo njim v prid so lani v SDMS ministrico Vraničarjevo večkrat opozorili, da spremenjena praksa v odnosu do delavcev migrantov ne temelji na spremembi zakonodaje, temveč zgolj na okrožnici generalne finančne uprave.


				Na tujem garajo, doma pa jih ožema država

Delavci migranti so bili preprosto zavedeni. Verjeli so, da bodo plačali pravilno odmerjeno dohodnino, zato so skozi samoprijavo napovedali dohodke za nekaj let nazaj. Kakšna zmota, dočakali so položnice z doplačili v vrednosti tudi nekaj deset tisoč evrov. Ker plačil niso zmogli, so postali plen rubežnikov, prodajale so se hiše, posesti,  avtomobili, socialno eksistenčne težave so razdrle marsikatero družino. »In to le zato, ker so ljudje slepo zaupali državnim organom. Nevedni in neinformirani so v svoji preproščini postali plen lakomne države. Na tuje jih je pognala nuja, da preživijo svoje družine, saj v Sloveniji zanje ni bilo dela, niso pa želeli živeti na plečih slovenskih davkoplačevalcev,« pravi Fekonja. Vso gorje, ki jim ga je z nezakonitim »odiranjem« storila, država ne more popraviti, lahko pa jim vrne nezakonito zaplenjen denar. Zato v SDMS napovedujejo, da bodo v primeru, če se bo ministrstvo za finance in ministrica Vraničarjeva še naprej tako ignorantsko obnašali do delavcev migrantov, uporabili vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo.

Te dni je ministrica Vraničarjeva prejela pismo sindikata delavcev migrantov, v katerem jih pozivajo, da odpravijo nezakonitosti, ki jih je ugotovilo Vrhovno sodišče in vsem delavcem migrantom vrnejo nezakonito zaplenjen denar, kajti ogrešili so se ob temeljna načela davčnega in ustavnega prava. Ministrica Vraničarjeva se za enkrat še ni odzvala.

Mogoče vam bo všeč