Nekategorizirano

ZARADI COVIDA KRITIČNE RAZMERE V SLOVENIJI

V torek so opravili 5891 testov na novi koronavirus. Pozitivnih izvidov testov je bila kar četrtina. Potrdili so torej 1503 nove okužbe, število aktivnih primerov se je povečalo na 8860. V bolnišnicah se zdravi 333 ljudi s covidom-19, na intenzivni negi 55. Osem bolnikov s covidom-19 je umrlo, kar je skupno številko povečalo na 200.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je narasla na 423. V Sloveniji je le še šest občin brez potrjenega aktivnega primera okužbe.

1503 okužb je skoraj enkrat več kot v ponedeljek, ko je bilo okužb 794. Število dnevno odkritih okužb torej skokovito narašča. Pri tem je treba poudariti, da se odkrije in potrdi le del dejanskih okužb v populaciji. Strokovnjaki so pred dnevi dejali, da je okužen odstotek slovenske družbe, torej nekje 20.000 ljudi, delež se je odtlej najbrž še povečal.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na konferenci dejal, da velika večina razume in spoštuje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi omejitev gibanja v nočnem času. “Nekaj posameznikov pa je včeraj zvečer še enkrat pokazalo, da ne razumejo ali pa nočejo razumeti, da so razmere zelo zahtevne in da terjajo pomoč vseh nas.”

“Razmere so resne. Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način. Delodajalce zato na tem mestu vnovič pozivam, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma,” je dejal in dodal, da je ključno v tem trenutku – ob upoštevanju siceršnjih priporočil za preprečevanje širjenja virusa – tudi čim bolj omejiti medsebojne stike.

V torek je bilo v skladu z načrtom za ukrepanje v razmerah epidemije na državni, regijski in občinski ravni angažiranih 1.242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih, je naštel vladni govorec.

 

 

Mogoče vam bo všeč