PCT na žičnicah: nadzor? Foto Ich
GospodarstvoSlovenijaŠportTurizemV fokusu

Zaostren nadzor nad izvajanjem pogoja PCT v javnem potniškem prometu. Na žičnicah tudi. Ali bo to res in ali bo striktno? Bomo videli!?

Ministrstvo za infrastrukturo in Inšpektorat RS za infrastrukturo uporabnike javnega potniškega prometa obveščata, da se zaradi zaostrenih epidemioloških razmer nadaljuje okrepljeno preverjanje izvajanja veljavnih pravil uporabe zaščitne opreme in pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Uporabnike se ponovno poziva, da nadaljujejo z doslednim spoštovanjem pogojev prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT), ki jih določa Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19.

V času veljavnosti odloka je na javnih prevoznih sredstvih (kamor sodijo tudi žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah) za vse potnike obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2. Potniki se morajo za uporabo javnega potniškega prometa izkazati z veljavnim potrdilom PCT in osebnim dokumentom. Izjema od pogoja PCT velja le za osebe, ki so mlajše od 12 let, učence in dijake. Potniki, ki teh pogojev ne izpolnjujejo, javnega prevoza ne morejo koristiti.

Zanimivo je v tej  situaciji kako so na to pripravljeni žičničarji. Eni bodo ta teden zagnali naprave, ne vedo ali bodo imeli testiranje na lokaciji sami, oziroma se še dogovarjajo.  Kaj to pomeni, ali bodo prvi vikend tistimi ki bodo prišli na smučišče spregledali odsotnost izpolnjevanja pogojev ali jim bodo morda rekli da se lahko obrnejo nazaj. Izziv, popustljivost ali nekaj tretjega .

Z odgovornim ravnanjem lahko vsi prispevamo k hitrejšemu izboljšanju epidemioloških razmer in omogočimo nemoteno delovanje javnega potniškega prometa. Ministrstvo za infrastrukturo, izvajalci prevozov in nadzorni organi si z usklajenim delovanjem prizadevamo, da bi se izognili potrebam po strožjih ukrepih, zato vse uporabnike javnega potniškega prometa vljudno prosimo za nadaljevanje dobrega sodelovanja in razumevanje glede razmer.

Nadzor, v kolikor bo izvajan naj bo enakomeren kako v mestu na vsakem avtobusu tako tudi pred vstopom v kabino. Ne diskriminacija, ne ignoranca ampak zares inšpiciranje.

Nadejam  se da bo to uravnoteženo, pri izvajanju in ne uravnoteženo neizvajanje nadzora.

Vane T. Costa

foto Ich

vir v pomoč: Ministerstvo za Infrastrukturo

 

Mogoče vam bo všeč