MO Celje: Retrospektiva doseženega v letu 2021 in pogled na leto 2022(foto MOC)
LokalnoPolitikaV fokusu

MO Celje: »Leto ki se počasi izteka polno izzivov, preizkušenj vendar uspešno na vseh področjih. Moštveno delo pot do doseganja odličnih rezultatov.«

Danes so na Mestni občini Celje po dveh letih znova pripravili sicer tradicionalno letno srečanje župana Bojana Šrota z novinarji, ki so v največjem delu spremljali delo ekipe Občinske uprave na čelu z županom,  na katerem je župan s sodelavci predstavil najpomembnejše dogajanje, projekte in dosežke občine v iztekajočem se letu 2021 ter načrte v prihodnjem letu. Lanski dogodek je žal moral odpasti, letos pa so ga ob lepi, sicer omejeni(zaradi pogojev) udeležbi novinarjev uspeli izvesti ob vseh veljavnih ukrepih.

Dogajanje v letu 2021 je še vedno krojila korona-kriza, tudi za Mestno občino Celje je bilo to leto številnih preizkušenj in izzivov na različnih področjih delovanja. Načrtovani projekti so bili v glavnem uresničeni, ponekod tudi s časovnim zamikom.

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, o letu 2021 v občin v svojem začetem nagovoru meni da:

»Iztekajoče se leto je tudi v našem mestu zaznamovala zdravstvena kriza, temu izzivu smo se poskušali postaviti po robu po najboljših močeh. Ocenjujem, da uspešno, čeprav je to od vseh nas v teh zahtevnih časih terjalo še več napora. Veseli me, da smo v Mestni občini Celje uspeli uresničiti zastavljene projekte, še posebej pa me veseli, da sta praktično končana dva izmed največjih projektov, izgradnja prizidka k Osnovni šoli Hudinja in prvi del nove stanovanjske soseske v Dečkovem naselju (DN 10) ter da smo dosegli nov preboj na področju trajnostne mobilnosti. V okviru proračunskih možnosti in pristojnosti, ki jih ima občina, smo tudi letos poskušali blažiti posledice zdravstvene krize, s katero se bomo očitno morali soočati še prihodnje leto, čeprav verjamem, da se počasi vendarle bližamo njenemu koncu. V Mestni občini Celje nas navdaja tudi zadovoljstvo, da je država v času te vlade izboljšala financiranje lokalnih skupnosti in da v Celju dobro napredujejo projekti, ki jih izvaja in financira država (protipoplavni ukrepi v Medlogu, nadaljevanje sanacije zemljine na vrtčevskih igriščih). Vse to vzbuja optimizem tudi za prihodnost, ko bo okrevanje po pandemiji in nov razvojni cikel prav tako zahteval veliko znanja in naporov. V Mestni občini Celje smo dobro pripravljeni na prihodnost, verjamem, da bomo z dobrimi projekti tudi v novi finančni perspektivi uspešno črpali evropska sredstva. Glede na sprejeti občinski proračun bo tudi prihodnje leto investicijsko naravnano.«

Pomoč Mestne občine Celje zaradi posledic korone

Mestna občina Celje si je tudi v tem letu, ko se še spopadamo s koronakrizo, prizadevala po najboljših močeh pomagati tistim, ki jih je prizadela epidemija. Med tistimi, ki so najbolj občutili posledice covida so gospodarski subjekti, katerih dejavnosti so bile zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa delno ali v celoti ustavljene. Tako so že marca objavili javni razpis za dodeljevanje pomoči gospodarstvu zaradi izpada poslovanja zaradi posledic covida—19, šlo je za sredstva v višini 275 tisoč evrov.

Potem so septembra objavili še tradicionalni razpis za mikro, mala in srednja podjetja, ki je namenjen za nove razvojne projekte, investicije, nova delovna mesta itn. Znesek tega razpisa je znašal 240 tisoč evrov. Mestna občina Celje je pomagala tudi samozaposlenim kulturnim ustvarjalcem in tako so podelili 21 delovnih štipendij v višini tri tisoč evrov, torej v skupni vrednosti 63 tisoč evrov.

Tu je treba občini in njenim odločevalcem čestitati za  opazno in razvito senzibiliteto do teh skupin  in posameznikov.

 

Za uspešno delo MO Celje je vsekakor potrebno omeniti dobro ali zelo dobro  sodelovanje z  Vlado RS, ki je bilo na zelo visoki operativni ravni. Pa seveda  tudi  zaradi občutno povečane povprečnine iz katere se zagotavljajo sredstva za prenekaterega lokalnega življenjsko pomembnega projekta .

Celje je dobilo še eno pomembno priznanje, znova se je uvrstilo med tri najlepše urejena in gostoljubna mesta v državi v jubilejni akciji Turistične zveze Slovenije, Moja dežela, lepa in gostoljubna. MCC hostel pa je zmagal v spletnem glasovanju v konkurenci mladinskih prenočišč. Ob občinskem prazniku, smo podelili 11 grbov, od tega kar 6 kristalnih grbov, ter naziv častni meščan. Praznovanje je bilo tudi letos prilagojeno epidemiološkim omejitvam.

Leto ki se počasi izteka je vsekakor izjemno v izjemnih okoliščinah.

Poleg projektov ki tečejo in bodo  še aktualni tudi  v naslednjem je od izjemnega pomena dogajanje, ki bo v naslednjem letu. Pomembnejši dogodki v letu 2022 so :

Gasilska olimpijada 2022

V Celju so zelo ponosni, da bodo v juliju prihodnje leto gostili Gasilsko olimpijado. V tesnem sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije se pripravljajo na ta največji gasilski velik dogodek v Sloveniji, ki bo odlična priložnost za promocijo Slovenije, še posebej pa za naše knežje mesto. Verjamejo, da bodo dobri gostitelji, saj imajo primerno infrastrukturo in izkušnje z organizacijo velikih tekmovanj. V januarju bo znano, katere države se bodo udeležile olimpijade, pričakujejo pa da bo  okoli 3.500 aktivnih udeležencev iz 30 držav Evrope in tudi iz drugih delov sveta, ter več tisoč domačih in tujih navijačev.

Na Mestni občini Celje zelo cenijo plemenito delo in prizadevanja prostovoljnih gasilcev, ki bodo v času olimpijade na različnih dogodkih predstavili gasilske dejavnosti in vrednote, ki jih povezujejo. Ker se  obeta zelo zanimiv in obiskan dogodek, bo na atletskem stadionu Kladivar, v središču mesta in še na nekaterih drugih lokacijah ves čas pestro in živahno, kar bodo zagotovo dobro izkoristili tudi celjski gostinci in trgovci

Kolesarska dirka Po Sloveniji

Tudi prihodnje leto bo  Celje gostilo  eno od etap kolesarske dirke Po Sloveniji. K organizaciji dirke bodo  pristopili še bolj ambiciozno, saj se želijo potegovati za naj gostitelja dirke. In še veliko tega.

O vsem bomo poročali do konca tega leta in seveda o vsem kar je pomembno tudi tekom naslednjega leta.

Vane T. Costa

foto MOC

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno