Nekategorizirano

Žan Mahnič: Preiskovalna komisija naj preišče financiranje strank SMC in SD

Na današnji novinarski konferenci je državnozborski poslanec SDS Žan Mahnič spregovoril o zahtevi za razširitev vsebine in dela preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec Janko Jani Möderndorfer ter se odzval tudi na nekatera aktualna dogajanja. 

»Želimo razširiti delo preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec Möderndorfer tako, da se ugotovi tudi ocena dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij iz vrst Stranke modernega centra in Socialnih demokratov zaradi morebitnega suma delovanja navedenih političnih strank ter z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb z namenom poskusa pranja denarja in nezakonitega financiranja kampanj za državnozborske volitve leta 2014 in 2018 ter za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja področje financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje ter vodenja oziroma dela vlade in posameznih ministrstev s strani različnih oglaševalskih PR agencij, »je povedal uvodoma poslanec. 

Nadalje je naštel predloge za razširitev dela preiskovalne komisije, ki jih predlagamo v SDS. »Delo preiskovalne komisije bi se moralo dopolniti tako, da se preišče politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za maketo 2. tira, za projekt, ki ga je vodilo Ministrstvo za infrastrukturo ter da se preišče politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za sodelovanje Agencije Futura pri njenem sodelovanju v projektu 2. tir, ki ga je vodila Vlada Republike Slovenije v referendumski kampanji,« je povedal poslanec. Nadaljeval je, da bi  preiskovalna komisija morala preiskati tudi politično odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za posle z enormno visokimi zneski na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jih je izvajala Agencija Futura in da bi se morala preiskati politična odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij, ki so bili v sedmem mandatnem obdobju Državnega zbora odgovorni za posle na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enak možnosti, ki jih je izvajala Agencija Pristop. 
  
»Naš namen je, da ugotovimo, kdo je bil pobudnik za sodelovanje med predsednikom Vlade Republike Slovenije in Ministrstvom za infrastrukturo in oglaševalsko agencijo  Futura ter morebitno nezakonito financiranje stranke SMC. Prav tako želimo ugotoviti, kdo je bil pobudnik za sodelovanje med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter oglaševalsko agencijo Futura ter morebitno nezakonito financiranje politične kampanje in delovanja Socialnih demokratov,« je dejal Mahnič in dodal: »Prav tako želimo ugotoviti smotrnost in ekonomičnost projekta, ki ga je dobila agencija Futura na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in da se na splošno ugotovi tudi smotrnost takšnih poslov,« je povedal poslanec SDS. Glede tega, zakaj smo se odločili za razširitev preiskave na Stranko modernega centra po mnenju Žana Mahniča ni treba dodatno pojasnjevati, saj je delovanje te stranke postalo javno znano v zadnjih dneh, prav tako so tu »veliki sumi nezakonitega posla in sumi, da se je preko tega posla z maketo financirala Stranka modernega centra bodisi za svoje delovanje bodisi za kampanjo za predčasne volitve za Državni zbor. Da se pogleda poslovanje SMC tudi za leto 2014, pa predlagamo zato, ker je preiskovalna komisije že doslej pozvala Računsko sodišče, da preda revizije kampanj političnih strank za leto 2018 in 2014.« 

»Kar pa se tiče SD, pa je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska 3 milijonov evrov za posle med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Futuro. Tudi tu gre za sum o nezakonitem financiranju SD. Futura je bila izbrana po sila nenavadnem postopku,« je spomnil Mahnič in dodal, da je tudi sodelovanje agencije Pristop z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in invalide, v času, ko ga je vodila dr. Anja Kopač Mrak iz SD, bilo nenavadno. »Šlo je za posel glede reorganizacije centrov za socialno delo. Posel je bil vreden dobrih 340.000 evrov, pri čemer je bilo zaračunanih 1683 ur za vodenje in 1304 ure za komunikacijo. Kako se je končala reorganizacija CSD dobro vemo, sploh tisti, ki so oddali vloge za socialne prejemke in še danes čakajo na odgovor,« je spomnil Mahnič. Ob tem je izrazil prepričanje, da poslanke in poslanci obeh strank, tako SMC kot SD, nimajo česa skrivati in da bosta pristali na to, da se preiskovanje razširi. »Želimo preiskati vse, kjer so sumi na nezakonitost,« je dejal Mahnič. 

»Kar pa se tiče SD, pa je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska 3 milijonov evrov za posle med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Futuro. Tudi tu gre za sum o nezakonitem financiranju SD. Futura je bila izbrana po sila nenavadnem postopku,« je spomnil Mahnič.

Na vprašanje novinarja o tem, ali takšno preiskovalno komisijo lahko vodi poslanec Möderndorfer, je Žan Mahnič odvrnil, da je to vprašanje za omenjenega poslanca in da se bo verjetno sam odločil, da se izloči, vsaj v delu, ko se bo preiskovalo SMC, to bi bilo navsezadnje tudi higienično in etično. »Verjamem pa, da  je vsem v interesu, da se ta zadeva preišče in da ne bo težav pri razširitvi preiskovalne komisije,« je dejal poslanec. 
Na vprašanje, ali bo preiskava pripeljala tudi do ugotovitve politične odgovornosti Mira Cerarja v projektu makete, je Mahnič dejal, da sam osebno verjame, da je Miro Cerar tudi odgovoren v tej zadevi, »nenazadnje so sporočila s ponudbami hodila tudi v njegov kabinet, on pa se je izgovarjal, da je to nekaj rutinskega in da se to pošilja naprej. Tu sta isti ponudbi prišli tako na pristojno ministrstvo kot v Kabinet predsednika vlade in ker so znane povezave Stojana Pekla in Nataše Pelko s stranko SMC, obstajajo močni sumi, da je pri tem poslu šlo za obvodno financiranje politične kampanje SMC,« je povedal Mahnič. 

Na vprašanje, kako komentira poziv predsednika vlade Marjana Šarca, da mora svoj položaj zapustiti tudi Topolko, je Mahnič izrazil dvom v to, da bi predsednik vlade lahko kar z novinarskih konferenc vse povprek pozival k odstopu vsakega v državni upravi. Na novinarsko vprašanje o političnih posledicah aktualnega dogajanja, pa je Mahnič dejal, da želimo v SDS izvedeti ozadje zadnjih aktualnih dogajanj. »Namreč po parlamentarnih hodnikih se govori o različnih scenarijih, od tega, da so v ozadju lobiji, ki so se želeli znebiti ministra, do tega, da je v ozadju agencija Pristop, ki se želi znebiti konkurence, in nenazadnje tudi do tega, kar sem izvedel iz pogovora z nekaterimi iz SMC, da je pri vsem skupaj šlo za akcijo nekaterih znotraj SMC, ki so se želeli znebiti ministra Lebna« je povedal poslanec. Na vprašanje o tem, ali bo SDS glede na vse navedeno proti ministru Miro Cerarju vložila interpelacijo, pa je Mahnič odgovoril, da se bomo v ponedeljek na seji poslanske skupine pogovarjali o vseh aktualnih zadevah in »na podlagi odstopa, ki se je zgodil, bomo govorili tudi o tem, kakšni bodo koraki stranke v prihodnje.« 

Mogoče vam bo všeč