Nekategorizirano

Žan Mahnič: Policija je pooblaščeni skupini KNOVS onemogočila parlamentarni nadzor

»Če se izkaže, da je prišlo do zlorabe policije in da generalna direktorica policije Tatjana Bobnar s tem, da KNOVS ne preda dokumentov oziroma ne omogoči vpogleda v dokumente, takšna ravnanja ščiti, potem jo bo KNOVS kazensko ovadila,« je povedal Žan Mahnič.
Pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je včeraj v popoldanskih urah na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravila nenapovedan nadzor. Kot je povedal poslanec SDS in podpredsednik te skupine Žan Mahnič, je pooblaščena skupina preiskovala sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

NPU so tako obiskali trije člani Knovsa, poleg Žana Mahniča še Zvonko Černač in Branko Simonovič. Po opravljenem nadzoru je Žan Mahnič dejal, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca. Spletni portal Požareport je namreč včeraj poročal, da naj bi Šarčev kabinet prek Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave “dostavil seznami ljudi, ki jih je treba informativno obdelati”. Po informacijah portala naj bi bile glavne tarče posamezniki iz prijateljskega kroga gospodarskega ministra in prvaka SMC Zdravka Počivalška, poslanci SMC, poslanci stranke DeSUS in tudi SAB. 

Kot je danes ob robu seje preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi  dodatno pojasnil poslanec SDS Žan Mahnič je pooblaščena komisija včeraj tudi večkrat omenila primer Franca Kanglerja, ki ga je predstavila kot primer deljenja na prvorazredne in drugorazredne državljane. »Gospa Tatjana Bobnar je dejala, da policija deluje zakonito, transparentno in da ni deljenja na prvorazredne in drugorazredne državljane, sam pa sem ji večkrat dejal, da trenutno vodim komisijo, ki ima dokaze, da temu ni tako,« je povedal Mahnič in dodal, da je Franc Kangler v svojih pričanjih na seji komisije omenjal Tatjano Bobnar in njene povezave, ki naj bi »močno vplivale na postopke zoper njega.«  Poslanec SDS je ob tem napovedal, da bo preiskovalna komisija v nadaljevanju še ugotavljala, za kakšne povezave gre.

V medijih tudi močno odmeva izjava, ki naj bi jo poslanec med nadzorom izrekel generalni direktorici policije, in to je, da naj pazi na svojo prihodnost. Poslanec je v zvezi z omenjeno izjavo spomnil na sejo KNOVS in zapis poslanke LMŠ Jerce Korče o padanju glav. »Ko je bil takrat objavljen magnetogram seje, smo ugotovili, da imamo lažnivo Jerco, sedaj pa imamo kot kaže tudi lažnivo Tatjano,« je dejal Mahnič in nadaljeval: »V pogovoru sem generalni direktorici policije dejal, naj misli na svojo prihodnost, ker če se izkaže, da je prišlo do zlorabe policije in da ona s tem, ko nam ne preda dokumentov oziroma ne omogoči vpogleda v dokumente, to ščiti, potem jo bo KNOVS kazensko ovadila.«  Po besedah poslanca bi bilo s strani Tatjane Bobnar pošteno, da bi objavila celotno njegovo izjavo, ne pa, da je del vzela iz konteksta, kar so nato povzeli tudi mediji. »Če se gremo tako, potem bi tudi sam lahko iztrgal iz konteksta marsikatero njeno izjavo in jo objavil,« je povedal Mahnič.

Na vprašanje novinarja o tem, da se veliko govori o prisluškovanjih politikov,  kar v zadnjih dneh piše Požareport, je  poslanec dejal, da Bojan Požar veliko piše in da je vsak dan zjutraj vsaj ena odmevna zgodba. »Če bi KNOVS odreagiral na vsako zgodbo Bojana Požarja, bi lahko člani KNOVS dvakrat do trikrat na teden bili na Policiji, na OVS, na SOVI,« je komentiral poslanec in dodal, da je tokrat zadeva drugačna. »Ne more se nam očitati zlorabe KNOVS, saj nismo preverjali zadev glede poslancev SDS niti glede poslancev NSI. Tu je bilo govora o zaenkrat še aktualnih koalicijskih partnerjih, torej o SMC, DeSUS in SAB. Mislim, da  bi bilo dobro vprašanje za njih, ali so ta mandat čutili pritiske in ali so čutili, da so tarča nekih specialnih operacij kabineta predsednika vlade. Če vam bodo povedali to, kar govorijo po parlamentu, potem boste dobili potrditev,« je dejal Mahnič in nadaljeval: »Kar je včeraj pisal Bojan Požar, je vrh ledene gore tega, kar se dogaja v zadnjih dveh tednih, s tem, da bi preprečili nastanek neke nove koalicije, s tem, da se kliče in izsiljuje določene posameznike, predvsem iz krogov strank, ki se pogajajo.«

Po besedah poslanca je naloga KNVOS, da preveri morebitne nezakonite prisluhe in nezakonito uporabo posebnih preiskovalnih metod in sredstev. »Mi nismo šli tja in trdili, da policija res to počne, mi smo izpostavili indice in zaprosili za vpogled v dokumente, ki bi to zanikali,« je dejal poslanec in dodal: »Če drži, da iz policije odtekajo informacije o kaznivih dejanjih, prekrških in podobnih stvareh določenih poslancev, posameznikov iz določenih strank, potem se to lahko ugotovi, saj se ime in priimek  vsakega, ki te podatke išče, zabeleži v sistem. Samo to smo želeli preveriti,« je bil jasen poslanec.

Po njegovih besedah je generalna direktorica policije delovala protizakonito, saj vpogleda v podatke ni dovolila. »Da je delovanje direktorice policije protizakonito, so nam povedali pravniki, s katerimi smo govorili, ker pa je onemogočala nadzor KNOVS, se sum o vseh teh dogajanjih še toliko bolj pojavlja,« je komentiral Mahnič.

Poslanec je zaključil, da mora KNVOS, ko gre za informacije, ki posegajo v temeljne človekove pravice, to je, da se nekomu sledi, zbira informacije, dolžna reagirati. »Prvi, ki je javno opozoril, da se je sledilo in prisluškovalo nekaterim predsednikom, predstavnikom koalicijskih strank, politikom in da ga zelo skrbi, če je to res, je bil predsednik SD, predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, ki je to dejal na nacionalni televiziji v oddaji Tarča. Če predsednik parlamenta in  predsednik druge največje koalicijske stranke to reče, potem me to skrbi in se od mene kot nadzornika pričakuje, da to tudi preverim,« je bil odločen poslanec, ki obenem dodaja, da KNOVS končnih odgovorov v zvezi s tem ni dobil. »Rečeno nam je bilo, da teh informacij ne morejo ne potrditi in ne zanikati,« je še povedal Mahnič.

Vir: sds.si

Mogoče vam bo všeč