Nekategorizirano

WHO: Generator pandemije so zdaj mlajše generacije

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes aporočila, da je zaskrbljena zaradi dejstva, da so generator prenosa koronavirusa postajajo ljudje v svojih dvajsetih, tridesetih in štiridesetih letih, pri čemer se številni sploh ne zavedajo, da so okuženi, kar predstavlja nevarnost za ranljive skupine.

Uradniki WHO so opozorili, da se povečuje delež mlajših med okuženimi v svetovnem merilu, ki s tem še bolj ogrožajo starejše in bolne v gosto poseljenih območjih s slabšo zdravstveno oskrbo.

“Epidemija se spreminja. Okužbo vse pogosteje prenašajo ljudje v svojih dvajsetih, tridesetih in štiridesetih. Mnogi se sploh ne zavedajo, da so okuženi,” je dejal  regionalni direktor WHO za Zahodni Tihi ocean Takeshi Kasai.

Svet se zdaj ponovno sooča z naraščanjem števila okuženih v državah, ki so že prej obvladovale razmere, vključno z Vietnamom, ki je zaradi agresivnih ukrepov za boj proti epidemiji zabeležil trimesečno obdobje brez domačih prenosov.

“To, kar opazimo, ni samo vnovičen skok v številu na novo okuženih. Verjamemo, da je to signal, da smo v azijsko-pacifiški regiji stopili v novo fazo pandemije,” je dejal Kasai.

Dodal je, da so opazili mutacije v virusu, vendar WHO meni, da je še vedno “razmeroma stabilen”.

Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila farmacevte, naj pri izdelavi cepiva upoštevajo vse dosežene raziskovalne in razvojne korake v razvoju ustreznega cepiva.

Sokoro Escalante, tehnični direktor in svetovalec za politiko na področju drog, je dejal, da WHO usklajuje podrobnosti  z Rusijo in upa, da mu bodo Rusi postregli z dovoolj trdnimi  dokazi o učinkovitosti novega ruskega cepiva.

Mogoče vam bo všeč