Nekategorizirano

Vse več nasilja med migranti, ki čakajo “zeleno luč,” tihotapcev, da jih preko Hrvaške sprovedejo v Slovenijo

Po podatkih slovenske Policije se tudi julija krepi število nezakonitih prehodov. Začelo se je že junija, ko so slovenski policisti prijeli 1.689 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. To je bilo skoraj 700 oseb več kot maja.

V prvem polletju so slovenski policisti obravnavali 4.993 nezakonitih prehodov meje. Največ so jih obravnavali na območju Policijske uprave Ljubljana (1.889), sledila je Policijska uprava Koper (1.404), na tretjem mestu je Policijska uprava Novo mesto (1.255 prijetih oseb). Slovenska Policija je hrvaškim varnostnim organom predala oziroma vrnila 3.118 tujcev, za mednarodno zaščito pa je zaprosilo 1.766 migrantov.

Sveže iz PU Maribor:

Na območju Policijske postaje Ormož so policisti prijeli dva državljana Libije, ki sta ilegalno prestopila državno mejo iz R Hrvaške v R Slovenijo. Tujca  sta  bila  po končanem postopku vrnjena hrvaškim varnostnim organom. Prav tako je bil v Mariboru prijet državljan Afganistana, ki je ilegalno prestopil  državno  mejo iz R Hrvaške v R Slovenijo. V postopku je zaprosil za mednarodno zaščito.

Vse večja živčnost, napetost in konflikti med čakajočii migranti v BiH 

Spletni portal kamenjar.com je v petek zapisal, da se po ocenah policije v Unsko-sanskem kantonu, ki zajema območje ob meji s Hrvaško (Bihač, Cazin, Veliko Kladušo idr.) trenutno nahaja okoli 7.000 migrantov, od tega jih je okoli 3.000 nameščenih v zbirnih migrantskih centrih, ostali se nahajajo v zasebnih nastanitvah. Iz Bihaća še poročajo, da se del mesta spreminja v pakistansko enklavo, v Veliki Kladuši pa so v tem tednu z bagri odstranili šotorsko naselje, ki so si ga na lokaciji Polje, ob reki Kladušnici, tik ob meji, vzpostavili migranti.

Tihotapljenje migrantov preko Hrvaške v Slovenijo postaja vse donosnejši biznis. Tako Avaz poroča, da so v Doboju prijeli Banjalučana, ki je tihotapil migrante iz Egipta. Poročajo tudi, da migrante z avtobusi iz notranjosti države premeščajo proti Bihaću in Veliki Kladuši, da bi bili tako čim bližje bosansko-hrvaški meji. Samo na tako imenovani balkanski poti naj bi se letno za tihotapljenje migrantov “obrnilo” 120 milijonov evrov. Notranji minister Republike srpske Dragan Lukač pa je v petek povedal, da so med nezakonitimi migranti še vedno takšni, ki so nagnjeni k ekstremizmu in terorizmu ter so pripadniki različnih terorističnih organizacij.

				Pretepi migrantov vZenici

Pretepaški obračuni migrantov so že vsakodnevni pojav

Iz dneva v dan pa se zaradi nestrpnosti, kdaj bodo krenili proti zahodu, stopnjuje nervoza med migranti, vse več je pretepov in drugih kaznivih dejanj. V bihaškem zaporu je vsak drugi zapornik migrant. V Zenici so obračunavanja med migranti postali vsakodnevnica, meščane pa je vsak dan bolj strah za lastno varnost. Razmere postajajo vse bolj nevzdržne, sami pa ne vedo, na koga naj se obrnejo za zaščito.

Tudi Hrvati poročajo o številnih poskusih tihotapljenja migrantov. Tako so včeraj, na primer, pri Vukovarju policisti prijeli Nizozemca, ki je ob begu poškodoval dva policijska avtomobila. V začetku tedna pa je policija na avtocesti Reka – Zagreb v kamionu odkrila večje število migrantov, voznik pa je pobegnil.

							Podatki slovenske policije o migrantski problematiki za prvih 6 mesecev 2020

Mogoče vam bo všeč