Evropa

Pogajalski maraton na Svetu EU o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji, se je prevesil v tretji dan

Voditelji držav, članic Evropske unije, bodo danes opoldne v Bruslju nadaljevali pogajanja o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Zasedanje, ki je bilo sprva predvideno kot dvodnevno, se je zavleklo še v tretji dan. Danes se pričakuje nov pogajalski predlog, na podlagi katerega bodo voditelji še v tretje poskušali zagotoviti preboj. Kompromis je blizu, vendar še vedno predaleč, je slišati komentarje opazovalcev pogajanj na Svetu EU v Bruslju.

Premier Janez Janša je maratonska pogajanja o svežnju o obnovi Evrope po pandemiji covida-19 v komentarju na Twitterju opisal kot “test vztrajnosti”. “EU se znova kaže v vsej svoji kompleksnosti razlik, majhnostih in veličinah, sebičnostih in solidarnosti. Za nekatere dana od očetov, za druge pribojevana,” je še zapisal.

Voditelji članic EU poskušajo že tretji dan srečanja v Bruslju doseči kompromis o prihodnjem sedemletnem proračunu unije za obdobje 2021-2027 in skladu za okrevanje. V petek, prvi dan, so po okoli 14 urah pogajanj zasedanje prekinili tik pred polnočjo. V soboto so za pogajalsko mizo sedeli devet ur, današnja nedeljska pa naj bi pričeli opoldne.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa