Nekategorizirano

VSE O TURISTIČNIH BONIH

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega svežnja protikoronskih ukrepov, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v vrednosti 200 evrov, mlajši pa v vrednosti 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko za plačilo prenočitve oziroma prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji, piše Slovenska tiskovna agencija.

 Podrobnosti v zvezi s izkoriščanjem bonov bo vlada določila z uredbo. Že zdaj pa je znano, da bodo veljali do konca leta, da ne bo mogoče zahtevati izplačila njihove vrednosti v denarju, bodo pa prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. V nastanitvenih obratih gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.

Po dosedanjih napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška bo treba celotno vrednost bona izkoristiti naenkrat. Proračun bodo stali 345 milijonov evrov.

Turistični boni bodo evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Fursa, o čemer bo vsak obveščen po elektronski poti. Finančna uprava bo poskrbela tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem ga bo upravičenec uporabil.

Bone mogoče unovčiti do 31. decembra 2020!

Nekaj nasvetov (informacije so še vedno neuradne):

Če letujete sami ali z družino morate seboj morate imeti identifikacijski dokument (osebna izkaznica ali potni list) za vse člane, ki letujejo. Receptorju vnaprej povejte, da bi radi unovčili bon. Prejeli boste obrazec, izpolnite ga. Bon bo unovčil receptor.
Če vaš otrok letuje z osebo, ki ni njegov zakoniti zastopnik morate podpisati izjavo, da bo otrok izkoristil bon po tretji osebi. Tretja oseba mora izjavo predati receptorju. Otrok mora imeti s seboj identifikacijski dokument. Spet je treba receptorju povedati, kdo vse bo uporabil bon. Tretja oseba bo zase in za otroka prejela en obrazec in ga izpolnila, preostalo opravi receptor.
Kako uporabiti svoj bon in bon matere ter babice? Že pred odhodom morata mati in babica izpolniti vsaka svojo izjavo o prenosu bona na vas. Spet, na letovanje morate prinesti identifikacijski dokument, in receptorja vnaprej obvestiti, da želite uporabiti bon, pa tudi prenesene bone.
Če babica letuje sama in uporabi bon sina in mladoletne vnukinje mora sin tako zase kot za vnukinjo izpolniti izjavi o prenosu bona na babico. Vse drugo je podobno: babica mora na letovanje prinesti osebno izkaznico ali potni list ter receptorja vnaprej obvestiti, da bo unovčila svoj bon in še dva prenesena. Izpolnila bo še svojo izjavo, za vse drugo poskrbi receptor.
 

 

Mogoče vam bo všeč