Nekategorizirano

Vprašanje dogajanja v NLB je ključno za razumevanje stanja v Sloveniji

Sinoči je v hotelu Union potekal evropski večer,  okrogla miza o pranju denarja v Novi Ljubljanski banki – NLB, ki jo je gostila evropska poslanka Romana Tomc. Sogovorniki novinarja Mira Petka, povezovalca pogovornega večera, so bili mag. Ivan Simič, dr. Anže Logar in mag. Rado Pezdir.

Preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije je ugotovila sledi pranja denarja v NLB, v višini 1 milijarde ameriških dolarjev nakazil iranske državne banke v času, ko je v skladu s sklepom Sveta EU št. 668/2010 veljala prepoved poslovanja s to državo.

Ob sanaciji bančnega sistema se je Slovenija zavezala, da bo do konca leta 2017 NLB prodala. Odločitev vlade Mira Cerarja, sprejeta junija lanskega leta in nedavno dogajanje pa kažejo, da do prodaje ne bo prišlo.

Evropska poslanka Romana Tomc in dr. Anže Logar sta novembra lani sporno dogajanje znotraj NLB predstavila tudi v Evropskem parlamentu, in sicer na odboru pristojnemu za davčne utaje – PANA.

»Vprašanje dogajanja v NLB je ključno za razumevanje stanja v Sloveniji. Med drugim je tudi Evropski parlament pozval Slovenijo, da v zvezi z NLB odgovorne institucije opravijo svoje delo. Žal zadnja dogajanja kažejo na to, da se prizadevanja prikrivanja resnice o poslovanju NLB nadaljujejo. Očitno na slovenske institucije in slovensko pravno državo ni mogoče računati. Prodaja NLB je zato nujna in najbrž tudi edina možnost, da se prekinejo vezi razvejane hobotnice,« je na začetku razprave povedala evropska poslanka Romana Tomc.

»Kljub temu, da so dogajanje glede NLB poskušali dominantni mediji minimalizirati in zamolčati, je slovenska javnost izvedela veliko o slovenskem bančnem sistemu. Sprejeto je bilo vmesno poročilo, pred koncem mandata pa bo sprejeto tudi končno poročilo o delu naše komisije. Višje sodišče v Ljubljani je ravno danes odločilo, da zavrne zahtevo naše preiskovalne komisije, ki si prizadeva  za razkritje imen ministrov, tajkunov, direktorjev in predsednikov, ki so obiskovali člane uprave NLB. Očitno se vse konča pri imenih. Z delom nadaljujemo kljub temu, da je vodilna stranka ustanovila svojo, Moderndorferjevo komisijo,« je v svojem razmišljanju povzel dr. Anže Logar.

Mag. Ivan Simič, nekdanji generalni direktor davčne uprave RS, je izpostavil: »Nenehno se govori o odtekanju denarja iz Slovenije. Vendar naj ob tem povem, da noben evro nad 15.000 evrov ki gre v davčno ugodna območja, ne ostane nezabeležen. Vse gre preko banke in vsa ta nakazila so spremljana ter objavljena na spletni strani Urada za preprečevanje pranja denarja.«

»Ko smo odkrili iranske papirje, smo vsi začudeno gledali v papirje in se spraševali, ali vsi vidimo tako veliko število nul,« je v svojem razmišljanju podal mag. Rado Pezdir ter nadaljeval: »V najbolj divjih sanjah si ne bi mogli predstavljati kriminalitete, ki smo jo odkrili pri preiskovanju afere NLB. Upor proti prodaji NLB je s strani tistega omrežja, ki to banko obvladuje, razumljiv. Če banko kupijo tujci, potem izgubijo svoj bankomat. Ne razumem pa, da smo se pripravljeni skregati s celotno Evropsko unijo, že samo glede vprašanja privatizacije NLB.«

»Ljudje se ne zavedajo, da gre razloge za njihove nizke plače in pokojnine iskati tudi v NLB in podobnih velikih državnih projektih. Ob zadnji dokapitalizaciji, ki smo jo davkoplačevalci plačali iz lastnega žepa, je vlada obljubila, da bo banko prodala. O tem danes nihče noče nič slišati. Jasno je, da pri tem ne gre za ceno banke, ki naj bi bila prenizka, ampak za informacije, ki se nahajajo v dokumentaciji banke in so za vpletene neprecenljive,« je v svojem govoru zaključila gostiteljica večera evropska poslanka Romana Tomc.

Mogoče vam bo všeč