Nekategorizirano

Vloga sindikatov Strojevodij Slovenije in Istre pri ustavitvi mitingov resnice

Včeraj je Združenje VSO v  Muzeju Slovenske osamosvojitve pripravilo zanimiv pogovor z naslovom: »Vloga sindikata strojnega osebja Slovenije in Istre pri preprečitvi srbskega vdora v Slovenijo«. Sogovornika  povezovalke  večera Simone Pavlič sta bila  vodilna sindikalista v tem času: Slavko Kmetič, predsednik sindikata ter Franc Kokošar, član predsedstva imenovanega sindikata. Čas, ki sta ga nam približala, je čas  napovedi velike krize in čas nujnega in neizogibnega ter neustavljivega razkroja in razpada nekdanje države pri »živem« telesu  (umetne tvorbe nikoli do konca združljivega). Takrat je bil čas spontanih, velikokrat tudi splet srečnih okoliščin, vsekakor pa tudi modrosti in hrabrosti vseh vpletenih v dogajanja tega časa. Ekonomska podlaga  tistega časa je bila zelo slaba, nekdanja država  je bila pred bankrotom. Vse več dejavnikov je delovalo izčrpavajoče na ekonomijo, nič pa v prid temu da bi kazalo da bi jutri bilo boljše. Torej idealni čas za pojavljanje težav, preglavic in pojavov raznoraznih izmov, posebej srbskega nacionalizma, ki se je dvigoval kot zloslutna, zlovešča napoved  nad usodo vseh takrat vključenih zveznih enot. Opogumljen od že doseženih »uspehov« povzpenjajoči se Slobodan Milošević, je želel »braniti«sistem in  »skupno« državo v Sloveniji, na slovenskih tleh. Želeli  so in že najavili  prihod vlakov z »mitingaši« da pokažejo kako se to ureja.

Franc Kokošar«: Sindikati strojevodij in strojnega osebja so zavzeli stališče, da vlakov z »mitigaši« ne bodo vozili. To mnenje je bilo soglasno sprejeto.« Za vsak primer a ne bi bilo možnost da ob morebitni neenotnosti, glede na to da je bilo med člani sindikatov kar  nekaj tistih ki so bili srbske narodnosti, so uveljavili diskrecijsko pravico glede razporeditve strojevodij.

Slavko Kmetič: Preprečitev mitinga je zelo pomemben dogodek, ki se lahko postavi ob bok posvetu v Poljčah in ostalim velikim dogodkom. Zanimivo je tudi to da do takrat  Tozdi na železnici niso bili povezani med sabo še posebej ne na sindikalni podlagi. Glavno pobudo za to  so dali sindikalisti iz Ljubljane šele na to so se pridružili  še iz preostalih štirih tozdov-sekcij.

V času Janševe Vlade 2004-2008 so se začele proslavljati in obeleževati  dogodki,  ki so na direkten  in indirekten način prispevali  in pospeševali korake  k dokončni osamosvojitvi. Kar je povsem normalno za mlado državo ter za krepitev samozavesti državljanov. Neposredno pred letom 2009 so se začela pojavljati »razmišljanja« o tem da pa je  policija imela bolj pomembno vlogo  v dogodkih povezani z preprečitvijo vdora srbskih mitingov resnice in ne sindikat strojevodij Slovenije in Istre. To je eskaliralo do te stopnje, da je Danilo Türk, takratni predsednik Republike Slovenije, celo odlikoval »pomembne« policijske osebe kot so Ertl, Jesenko, Čas, kot posmeh če ne celo roganje zoper resnični in bistveno bolj pomembni vlogo sindikata strojevodij Slovenije in Istre.

Slavko Kmetič«”Policija je popolnoma minimizirala ali prezrla  vlogo železnice in njenih sindikatov in sindikalistov, čeprav je  ta vloga bila  v resnici odločilna”.

Zato smo dolžni tudi preko priprav in izvedb tovrstnih  pogovornih večerov in omizij razkriti pravi pomen in vlogo določenih delov naše družbe na profesionalni in državljanski ravni večjemu številu  državljanov.

Tekst in foto; Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč