Nekategorizirano

Vlada sprejela protiKoronapaket: Denarna pomoč za velike družine, študente, upokojence, espejevce, prekomerno obremenjene

Mega protikorona zakonodajni paket je namenjen reševanju življenj, zdravja in ohranjanju drugih vitalnih kapacitet države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost, kultura in druge. V protikorona paketu za zajezitev epidemije in za omilitev njenih posledic so vsebovani tudi številni ukrepi, na podlagi katerih bomo lahko kot družba normalno funkcionirali tudi po koncu epidemije.

Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji redni seji sprejela besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev in omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo. Predlog zakona so na današnji novinarski konferenci predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednica vlade in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin ter minister za finance Andrej Šircelj.

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da je vlada včeraj sprejela zakonski mega paket za zajezitev in omilitev epidemije koronavirusa, ki je  težak 3 milijarde evrov. “Ničesar podobnega nikoli doslej še ni bilo, niti na seji katerekoli slovenske vlade niti na seji kateregakoli sklica slovenskega parlamenta,” je dejal Janša in nadaljeval: “Ukrepi iz tega zakona bodo veljali, če bo parlament zakon potrdil, od 1. aprila do 31. maja letos z možnostjo podaljšanja vseh predvidenih ali zgolj nekaterih ukrepov do 30. junija,” je povedal Janša in dodal, da bodo nekateri ukrepi veljali tudi retroaktivno za čas od razglasitve epidemije 13. marca. “Paket je namenjen reševanju življenj, zdravja in ohranjanju drugih vitalnih kapacitet države, kot so gospodarstvo, javne storitve, šolstvo, znanost, kultura in druge,” je poudaril slovenski premier. Ob tem je opozoril, da bodo upravičeni stroški, ki nastajajo zaradi spopada z epidemijo, občinam povrnjeni iz proračuna. “V zadnjih 10 dneh se je izkazalo, da so slovenske občine bolje delujoč del sistema, na drugem koncu pa imamo žal precej zarjavel birokratski aparat, ki je mestoma popolnoma nedorasel temu položaju in včasih traja predolgo za to, da se uskladijo in sprejmejo nekateri administrativni ukrepi,” je povedal  Janez Janša.

“V tem mega zakonu za zajezitev epidemije in za omilitev njenih posledic so vsebovani številni ukrepi, posegamo na številna področja. Zajeto je pravzaprav vse, kar je treba nasloviti za to, da bomo kot družba lahko normalno funkcionirali tudi po koncu te epidemije,” je poudaril slovenski premier.

Nato je izpostavil, da z zakonom “zamrzujemo plačevanje socialnih in nekaterih drugih prispevkov, ob tem da pravice ostanejo, saj bo to plačal proračun. Plačilni rok za plačila iz proračuna bo skrajšan na 8 dni. Omogočeno bo delno neobdavčeno nagrajevanje za tiste, ki tudi v tem času redno delajo. Omogočeno bo dodatno nagrajevanje do višine dvojnega plačila za vse, ki so dodatno izpostavljeni v boju z epidemijo.” Slovenski predsednik vlade je poudaril, da z zakonom “uvajamo temeljni dohodek in hkrati  odpis obveznosti samozaposlenim z veljavnostjo od 13.3. do 31.5. letos, uvaja se krizni dodatek za upokojence, študente in velike družine in v prejšnjih kategorijah neupoštevane socialno ogrožene.”

Po besedah Janeza Janše bodo s tem zakonom zamrznjeni številni drugi roki, kjer državljanom storitev enostavno ni mogoče zagotoviti ali pa pristojni določenih storitev ne morejo izvajati.

“Zakon podaja potrebna pooblastila ministrstvu za šolstvo, da ureja šolsko polje skladno z novimi razmerami, predlagana pa so tudi dodatna pooblastila policiji v povezavi z izvajanjem zakona o nalezljivih boleznih,” je še naštel premier. Po njegovih besedah se je vlada ob sprejemanju tega prvega mega paketa odločila, da “ne bomo nikogar pozabili, tudi v primerih, ki jih mogoče zaradi različnih razlogov ni bilo mogoče zajeti v tem prvem mega zakonu, bomo zadeve reševali v okviru paketa številka dve.”

“Če bo kdorkoli našel praznine v smislu tega, da so bili problemi drugih kategorij naslovljeni, problem njega pa izpuščen, je za to čas in prostor v okviru drugega paketa, ki ga je vlada deloma že začela pripravljati, saj se je morala med številnimi predlogi, ki so prihajali zaradi različnih razlogov,  časovnih kapacitet in administracije, tudi zakonodajalca, odločati o tem, kaj je zares nujno za vključitev v prvi paket in kaj lahko počaka,” je povedal premier.

“Žal se so zelo optimistična ali ugodna znamenja glede spoštovanja in upoštevanja nekaterih omejitvenih ukrepov, ki so nas dosegala v preteklem tednu, nekoliko zameglila preko zadnjega vikenda, ko se teh omejitev ni upoštevalo, prav tako se ni  upoštevalo nasvetov zdravstva, ki so preliti večinoma v vse te omejitvene odloke in ukrepe,” je dejal premier in opozoril, da najtežje obdobje spopada z epidemijo šele prihaja. “V naslednjih tednih bomo vsi na preizkušnji, še posebej bosta na preizkušnji naša odgovornost in solidarnost do zdravstvenega osebja in obolelih,” je dejal.  Ob tem je poudaril, da je ravnokar na dopisni seji vlade v proceduri odlok, kjer se bo delno zaostrilo omejitev gibanja, “a tudi to ne bo pomagalo, če teh omejitev ne bomo vsi upoštevali, ker tisti, ki tega ne upošteva, ogroža druge, ki upoštevajo omejitve, na koncu pa najbolj trpijo nedolžni. Bodimo solidarni tudi do najbolj izpostavljenih. Vlada se trudi, da bi preko teh ukrepov njim namenila posebno varstvo in ta pristop bomo stopnjevali.”

Slovenski premier se je ob zaključku zahvalil vsem prostovoljcem, ki pomagajo, še posebej tistim, ki pomagajo najbolj ranljivim kategorijam. “Hvala tudi za vse predloge ki smo jih dobili za zajezitev epidemije in omilitev posledic, teh predlogov je na tisoče in kot že rečeno, nekateri so že vključeni v prvi paket, mnogi ostali bodo vključeni v  prihodnje ukrepe,” je dejal premier. Zahvalil se je tudi svetovalni skupini in drugim strokovnjakom, ki so vladi pomagali pri pripravi dosedanjih in tudi prihodnjih ukrepov. “Še posebej hvala iz srca vsem, ki pomagate povsod po Sloveniji, kjer je to potrebno, ki pomagate v anonimnosti in neposredno tistim, ki so pomoči najbolj potrebni,” je dejal Janez Janša.  

Nenazadnje je še dejal, da je vlada v zadnjih dneh poleg tega, da je bilo treba reševati  mnogo težav in problemov, ki si jih vnaprej ni bilo mogoče predstavljati, odkrila tudi ogromno potencialov, za katere tudi ni vedela, da obstajajo. “Na površino je prišla tudi velikanska pripravljenost številnih, sto-tisočev, da pomagajo bližnjim in zaradi vsega tega vemo, da vsak dan znamo in tudi zmoremo več in zaradi tega bomo v spopadu z epidemijo uspešni, ” je še poudaril slovenski premier Janez Janša in vsem zaželel, da ostanemo zdravi.

Na novinarsko vprašanje v zvezi z obveznim razkuževanjem večstanovanjskih stavb, predvsem, kdo bo zagotavljal razkužila in kdo bo to plačal ter kako naj to razkuževanje poteka, je premier odvrnil, da je v tem trenutku najbolj pomembno, da to poteka, “da ljudje ne bodo okuženi in da ne bodo umirali zato, ker bomo imeli  prenapolnjene bolnišnične postelje.” “Zalog je zagotovo še nekaj, nato pa bo pomagala civilna zaščita iz svojih zalog. Kar se tiče stroškov, bo državni proračun povrnil vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti za boj proti epidemiji in če se ne bo sredstev našlo drugje, se jih bo našlo v proračunu.”

Premier je odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje v zvezi s povečanjem pooblastil policiji, predvsem v katerih primerih bo lahko policija začasno omejevala gibanje oseb, postavljala cestne zapore, vstopala v stanovanje in pridobivala podatke o lokaciji komunikacijskih naprav. “Najprej bi svetoval, da se člen v celoti prebere, ker v njem ni pooblastil za vstopanje v stanovanja, pooblastila za cestne zapore pa policija že ima,” je dejal Janša in dodal, da se dodatno predlaga del pooblastil, ki jih je potrebno povezati s pogoji zakona o nalezljivih bolezni. “Kar se tiče predloga, da bi bilo možno spremljati gibanje tistih, ki gredo v lastno karanteno, pa bo to po predlogu zakona mogoče samo z njihovo privolitvijo,” je poudaril Janez Janša.

 

Vir: spletna stran Kabineta predsednika vlade

Mogoče vam bo všeč