Podražitev oskrbnin v domovih za starejše-namerno!?(foto. pixabay)
osveščanje potrošnikovSlovenijaV fokusuZdravje

Vlada in njena koalicija nista prisluhnili predlogu poslanske skupine SDS, da prepreči dvig oskrbnin v domovih. Do kdaj gluha ušesa?

Razmere v domovih za starejše se močno zaostrujejo. Kadrovska stiska zapira vrata domov za starejše, s 1. julijem pa so bili domovi primorani zvišati tudi cene oskrbnin, saj vlada oziroma trenutna koalicija ni želela prisluhniti predlogu SDS, da se veljavnost interventnega zakona, s katerim se je že preprečil dvig oskrbnin do 30. 6., podaljša še vse do konca tega leta.  Gluha ušesa bolj in  prazni žepi tistih ki imajo najmanj. Slaba popotnica za počutje državljanov.

 

 

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je  namreč pripravila in v obravnavo vložila predlog sprememb Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva z namenom, da se višji stroški oskrbnin, ki so nastali zaradi vsesplošne draginje in zvišanja stroškov dela, do konca tega leta krijejo iz državnega proračuna.

 

Denarja dobiti od tistih ki ga nimajo.  Zvišanje stroškov bivanja!? Ali je to normalno?(Foto: Pixabay)

Glede na trenutne izračune, ki so jih pripravili v domovih za starejše, so se cene oskrbnin v posameznih domovih dvignile od pet pa vse tja do sedem odstotkov, večjo finančno stisko pa bo zato krepko občutilo več kot 22 tisoč stanovalcev, ki danes bivajo v domovih za starejše.

 

 Gluha ušesa  poslancev vladajoče koalicije.

Zavedanje je, da podražitev oskrbnin pomeni veliko finančno obremenitev za stanovalce v domovih za starejše, njihove svojce in občine, ki krijejo stroške za tiste oskrbovance, ki nimajo potrebnih finančnih sredstev. S potrditvijo predloga našega zakona bi se preprečil občuten dvig cen oskrbnin v breme stanovalcev, ki danes živijo v domovih. Dejstvo namreč je, da vlada ni odreagirala na pozive Skupnosti socialnih zavodov Slovenije niti direktorjev domov za starejše o neizogibnem dvigu oskrbnin, konkretnih odzivov ali kakršnihkoli predlogov pa doslej ni bilo podanih niti s strani ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ki je pristojen za to področje. Dvig oskrbnin bo tako sedaj finančno bremenil stanovalce v domovih, saj koalicija  predloga zakona poslanske skupine SDS  žal na seji pristojnega odbora ni potrdila.

 

 

Situacija bi zagotovo lahko bila bistveno drugačna, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi. Namreč po zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki so ga sprejeli pod prejšnjo vlado, ki jo je vodila Slovenska demokratska stranka,  bi že z letošnjim letom oskrbovanci v domovih plačevali zgolj tako imenovani hotelski del storitev.

 

V upanju, da bosta vlada in njena koalicija znali prisluhniti ljudem je bilo  predlagano,  da se s strani državnega proračuna zagotovijo dodatna finančna sredstva z namenom preprečitve dviga oskrbnin v domovih, ki bi bila v breme stanovalcev. A ta vlada, njena koalicija ter minister Simon Maljevec so ljudi znova pustili na cedilu in niso podprli našega predloga. Pazne obljube , še bolj prazne žepe najranljivejših, posebej 22 tisočih, ki prebivajo v domovih za starejše.

 

Enosmerna pot  in odhod v prepad za koalicijo na obzorju

Obžalovanja vredno ravnanje, da vlada  tudi tokrat nima posluha za državljane, še zlasti tiste iz najranljivejših skupin naše družbe.  Vlada s svojo »buldožer« strategijo  s katero podira vse od prej  in ne spravi nič kaj dobrega za naprej, si utira pot v prepad med sabo in tistih, ki bi jim morala pomagati. Ta neobstoj posluha bo s časom, ali zelo kmalu bi morala rezultirati odhod iz položaja ki povzroča  stanja pretežno na škodo prebivalcev. Upajmo da bo našla pot za izhod oziroma bolj verjetno odhod.

Vane T. Costa

Vir.ps.sds@vtc

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč