Nekategorizirano

Virus prihaja v Avstrijo z avtomobili

Virus v Avstrijo prihaja z avtomobili, je danes dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je opozoril na zaskrbljujoč razvoj epidemije koronavirusa na Zahodnem Balkanu, ki so za  Avstrijce zelo priljubljene destinacije za oddih.

Kurz je v govoru z novinarji pozval k okrepljenemu nadzoru zdravstvenih organov na mejah.

“Imam veliko prošnjo za državljane. Prosim, bodite previdni. Število okuženih znova raste, pandemija koronavirusa še ni premagana in storiti moramo vse, da zaščitimo zdravje v Avstriji in predvsem preprečimo še eno ‘zapiranje’ gospodarstva in države, da ne bi ogrozili delovnih mest in gospodarstva” – je dejal kancler.

Po njegovih besedah ​​so največja skupina med aktivno bolnimi mladi, ki so najpogosteje asimptomatski in sploh ne opazijo, da so okuženi. Na ta način okužijo družinske člane in ogrožajo starejše, je opozoril Kurz.

Opozoril je, da imajo vsi tisti, ki so se 7. avgusta vrnili v Avstrijo s Hrvaške, torej do polnoči, možnost brezplačnega testiranja, državljane pa je pozval, naj to priložnost izkoristijo.

Virus korone se širi predvsem prek ljudi, ki se vračajo z dopusta, predvsem s Hrvaške.

Napovedal je, da bo nadzor na mejah okrepljen od ponedeljka ob polnoči.

Ministrstvo za zdravje je že izdalo odredbo, s katero je naložilo okrepljen in izboljšan zdravstveni nadzor na mejah z Italijo, Slovaško, Slovenijo in Madžarsko.

Vsi povratniki iz počitnic iz držav, za katere velja opozorilo o potovanju, morajo za vstop v Avstrijo opraviti negativni PCR test ali opraviti PCR test v Avstriji v 48 urah po vrnitvi v domovino.

Uredba ministrstva od pristojnih organov zahteva, da podrobno nadzorujejo podatke oseb, ki se vračajo iz ogroženih regij, torej če nimajo negativnega testa, izpolnijo obrazec na kraju, kjer bodo poslani v karanteno do testa.

Mogoče vam bo všeč