Nekategorizirano

Odprto pismo dr. Janeza Remškarja odgovorni urednici IP TV SLO Manici J. Ambrožič: Zato je RTV SLO res Vaša in ne Moja!

Gospa Manica, morda vam kdo reče tudi Manca. Vprašujem vas ali se greste “mance” ? Premladi ste, da bi vedeli, da smo se včasih otroci igrali  “mance” kar je v knjižni slovenščini pomenilo, da se igramo slepe miši. Slovar slovenskega knjižnega jezik o tem pove sledeče: igrati se “mance” pomeni: ne govoriti, ne ravnati odkrito.

V vašem spotu pravite: “groženj, žalitev, napadov je preveč za demokratično družbo”. Ali vi kot odgovorna urednica res menite, da smo v tem trenutku prava demokratična družba? Ali se morda ne greste “mance”? Predstavili ste nekaj, tudi za mene, ogabnih tvitov, kot ste rekli, anonimnežev. Vsekakor so ti tviti zavržni. Ampak gospa Janežič Ambrožič? Ali niso bili povsem neprimerni, nespodobni in za demokratično družbo zavrženi, transparenti prisotni na eni izmed sej sveta RTV SLO. Pa menda ne boste rekli, da so bili to transparent, ne tviti, anonimnih primitivcev? Ampak tedaj niste reagirali!? V nadaljevanju pravite, da ne bežite pred konstruktivno kritiko.

Oglejte si še: Vinko Vasle podal prijavo KPK zaradi suma korupcije pri poslovanju RTV SLO
Vem in verjamem, da ne “bežite”, ker se čutite močne, objavite pa je tudi ne, kaj šele, da bi začeli delati profesionalno, neodvisno in na informativnem programu RTV SLO predstavili različna stališča, interpretacije v posameznih primerih, ravnanjih najvidnejših funkcionarjev? Kritično, dosledno do vseh politikov, kulturnikov. Še posebej bi bilo to nujno v primerih ko je naša zakonodaja pripravljena tako, da so možne različne interpretacije! Ljudje bi tako kaj hitro spoznali nedorečenosti. To bi vsekakor vzpodbudilo in prisililo zakonodajalce k spremembam  zakonodaje. Morda pa vam in vašim delodajalcem ni do tega. Verjamem, da vam  možnost različnih interpretacij odgovarja in jo interpretirate na vaš način, vse dotlej, ko imate v rokah sodstvo, ki je še globoko v preteklosti.

Preberi še Vinko Vasle https podal prijavo KPK zoper Manico J. Ambrožič://vfokusu.com/post/554626/vinko-vasle-manico-janezic-ambrozic-odgovorno-

Kje je različnost stališč?
Tudi sicer skoraj praviloma niste sposobni v vaših notranje političnih informativnih oddajah predstaviti, soočiti različnih pogledov. H komentarju vabite recimo Bogomirja Kovača in istočasno mu ne postavite nasproti recimo Mojmirja Mraka. V isti oddaji skoraj praviloma ne predstavite različnih stališč, da bi si gledalec lahko ustvaril svoje mnenje.  Ne, vi nam sugerirate, kaj naj si mislimo! Če ne verjamete, preverite, sicer pa je tako analizo potrebno narediti. Jasno se kaže, kje in kako so bili izobraževani vaši sodelavci in kaj je njihova naloga. Če že trdite, da ste neodvisni, demokratični, ne vem zakaj si tako prizadevate (morda ne vi), da imate na “levici”, z vašimi somišljeniki večino v vseh organih upravljanja in nadzora nad RTV SLO in nasprotujete spremembam!? Zato je RTV SLO res Vaša in ne Moja. Zanimivo je, da se nobeden od vaših novinarjev in tudi vi niste oglasili, ob vpitju vaših podpornikov, da  je RTV SLO njihova hiša, ker  je načeloma to hiša od vseh, torej tudi od tistih, ki so zaenkrat tiho in se ne strinjajo z stališči  “nacionalke” in med drugim tudi z nekulturnimi protesti “kulturnikov”. Zakaj ne naredite tega? Ko so pred leti podeljevali nagrade zaslužnim kulturnikom, so jo “kulturniki” v posmeh, upam si zapisati večini, namenili gospe z psom na svoji dojki. Morda boste vi in vaši somišljeniki ta moj zapis ocenili kot “nerazumevanje umetnosti”. Morda! Vendar provokacija še nikoli ni bila umetnost. To je navadno norčevanje iz umetnosti in kulture. Torej kako je z vami gospa Manica Janežič, ko govorite o nedemokratičnosti?  Ali se greste “mance“?


							Foto: Twitter

Sicer pa imam za konec še eno pripombo. Če je res, kar je bilo objavljeno v medijih, da vaš soprog poslovno sodeluje z RTV SLO, ob tem ko ste vi  pomembna uslužbenka te iste hiše, si upam brez zapisati, da je to konflikt interesa in pozivam pristojne, da to takoj preverijo. Če je to res, kar je zapisano, je to izjemno veliko korupcijsko tveganje, ne glede na to ali se upošteva zakonodajo. Morda pa se celo ne upošteva? V ospredju je brez dvoma tudi vaš moralni problem, kajti nikakršni posli nikjer ne bi smeli teči med ljudmi in podjetji, ki imajo v ozadju tako povezavo. Kot primer vam navedem ravnanje direktorja direktorata na Ministrstvu za zdravje. Ob nabavi zelo drage medicinske opreme se je primerilo, da se je nabava zahtevne in drage opreme dogajala na oddelku, kjer sta bila mož predstojnik, soproga, prav tako zdravnica, pa zadolžena za izpeljavo izbire in nabave. Zgodilo se je, da direktor bolnišnice  zaradi različnih priimkov ali zaradi česa drugega na to povezanost ni bil pozoren. Stanje smo spremenili. Slišali so se očitki, da je gospa v takem primeru “manj vredna” kar seveda drži, kot drži tudi , da je v takem primeru v ospredju veliko korupcijsko tveganje. Zato ponavljam: Če je res to kar je bilo zapisano v medijih, potem ste Manica Janežič Ambrožič, v težavah in se v resnici greste z nami “mance“!

dr. Janez Remškar

Mogoče vam bo všeč