Video

VIDEO: Upokojeni veleposlanik Vladimir Kolmanič: Predsedniške volitve 3. decembra, “dan D” v novejši politični zgodovini ZDA

Še trije dnevi nas ločijo do enega največjih političnih spektaklov na svetu, ameriških predsedniških volitev. V torek, 3. novembra bodo Američani odločali ali se bo po štirih letih vladanja Republikancev,  Bela hiša obarvala v demokratske barve ali pa bo aktualni predsednik Donald Trump podaljšal mandat še za štiri leta.

Ankete, pa tudi rezultati predčasnih volitev se za enkrat še nagibajo Bidenu v prid, toda nekaj takega smo videli tudi pred štirimi leti, ko sta se za Belo hišo potegovala demokratka Hilary Clinton in republikanec Donald Trump, ki je takrat veljal za popolnega autseiderja.

Da so tokratne predsedniške volitve med aktualnim republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom in demokratskim kandidatom Joem Bidenom svojstven dan D v novejši ameriški politični zgodovini, poudarja tudi upokojeni veleposlanik in izjemen poznavalec ameriške politične scene, Vladimir Kolmanič.
Kot da se zgodba iz 2016 ponavlja, tudi tokrat so javnomnenjske ankete nagnjene v prid Bidena, kar skuša Donald Trump nadoknaditi z intenzivno kampanjo v zadnjih dneh, ko se v enem dnevu udeležuje tudi več zborovanj. Pri tem aktivno sodeluje tudi celotna družina, na čelu s prvo damo Melanio Trump.

Za vsak primer pa so v  obeh volilnih štabih k aktivnemu sodelovanju že pritegnili odvetniške hiše, ker se lahko kaj kmalu zgodi, da bo o obrazu, ki bo zasedel Belo hišo odločalo vrhovno sodišče. 
Sicer pa nam torek, 3. novembra še ne bo prinesel končega volilnega rezultata. Kdo bo januarja 2021 zasedel belo hišo bo odločal svet elektorjev, ki se bo sestal 14. decembra. Za zmago eden ali drugi kandidat potrebujeta vsaj 270 elektroskih glasov.

VIDEO:

Mogoče vam bo všeč

Več v:Video