Nekategorizirano

VIDEO: Svet za nacionalno varnost sprejel preventivne ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa

Prve besede novega predsednika Vlade Janeza Janše po koncu seje Sveta za nacionalno varnost so bile namenjene zdravnikom in drugemu zdravstvenemu osebju: “Na tem mestu bi se zahvalil vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah, v laboratorijih, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, kjer so dejansko kapacitete že tako ali tako v slovenskem zdravstvenem sistemu preobremenjene, sedaj pa gre še za velik dodaten izziv. Lahko smo vsi skupaj hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upamo, ta bitka z virusom čim bolj uspešna.” 

Janez Janša je tudi povedal, da delovna komunikacija med staro in novo vladno ekipo poteka od petka. Po njegovi oceni smo sicer trenutno v zelo občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji. “Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri in da se bo širil. Zato gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema,” je dejal Janša.

Sicer pa je Svet za nacionalno varnost na današnji seji sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Na brniškem letališču Jožeta Pučnika bodo uvedli merjenje temperature potnikom, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji z Italijo. Vsi športni dogodki in druge prireditve, kjer se pričakuje več kot 500 gledalcev, se bodo izvedle brez gledalcev, med njimi tudi pokal Vitranc in smučarski skoki v Planici. V zaprtih prostorih pa bodo od torka prepovedane prireditve z več kot 100 udeleženci. Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje vzpostavila dežurno službo, ki bo na terenu 24 ur na dan izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih.

Preberi še: https://vfokusu.com/post/535521/v-sloveniji-ze-19-potrjenih-primerov-okuzbe-s-koronavirusom-nekatere-fakultete-so-ze-odpovedale-predavanja

Šole in vrtce se bo zapiralo po presoji in pojavu primerov okužb na posameznem območju. Kot je dodal Janša, bi bilo v primeru zapiranja šol to treba narediti ob pravem času. Trenutno ocenjujejo, da se “kaj takšnega lahko zgodi v naslednjih 14 dneh in se potem podaljša v velikonočne počitnice”.

Predsednik Janez Janša je komentiral tudi vprašanje novinarke glede zapisa njegove soproge na tviterju, ki je navedla, da bi bilo treba zapreti vrtce in šole in ali meni, da je SNAV sprejel dovoljšnje ukrepe.

Ministrstvo za finance bo sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme. Naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsa gospodinjstva po državi pa bodo prejela tiskane letale z navodili za ukrepanje.

Minister za zdravje v odstopu Šabeder je ocenil, da se bodo danes sprejeti ukrepi veliko ljudem zdeli prestrogi in preuranjeni. A je bilo po njegovih besedah “časovno okno, ki ga imajo za dodatne ukrepe, zelo majhno”, zato je bilo treba odreagirati s strožjimi ukrepi. Te bodo začeli sproščati, če bodo uspeli zajeziti širjenje virusa, je dodal.

Da so sprejeti ukrepi v tem trenutku precej podobni ukrepom v drugih državah, je poudarila tudi direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Po potrebi pa jih bodo zaostrovali, da bi širjenje okužbe vzdrževali na meji, ki jo lahko obvladamo, je dodala.

Vir: demokracija.si, video: sds.si

Mogoče vam bo všeč