Nekategorizirano

VIDEO: Občina Moravske Toplice obuja projekt zdravilišča za bolnike z luskavico, prvi korak sanacija vrelca Rimska Čarda

Bilo je pred 60. leti, ko so lendavski beli rudarji s poskusnimi vrtinami iskali nafto in plin. Vsega skupaj so takrat po Pomurju navrtali 210 vrtin. V zemljino nedrje so se svedri zarili tudi v današnji občini Moravske Toplice. Prva vrtina v samih Moravskih Toplicah sicer izbruha nafte ni prinesla, zato pa termalno vodo, na njeni osnovi pa je zrasel kompleks današnjih Term 3000. Drugo vrtino so naftaši locirali na hribu pri Rimski Čardi nad Matjanci. Tudi ta je bila bogata le s termalno vodo.

Voda iz te vrtine pri Rinmski čardi je po kemijskih analizah dobila celo certifikat o zdravilnosti, kar se luskavice oziroma psoriaze tiče. Ker pa so takratni velmožje Radenske in lokalna oblast pokazali hud zadržek in strah pred luskavičarji, je ideja o gradnji zdravilišča padla v vodo. Zanimivo, da bi takrat celotno investricijo pokrili Izraelci.

Ideja o gradnji zdravilišča Rimska čarda seveda ni zamrla, v občini so namreč čakali primernega investitorja, ki bi bil sposoben izpeljati projekt, težak kakih 45 milijonov evrov. Treba bo le počakati na boljše čase in na resnejšega investitorja, kajti pred 15. leti so se Moravčani pri dveh investitorjih, eden je bil iz Švice, drugi pa iz domačih logov, hudo opekli in projekt se je znova preselil v predal županive pisarne. Vrtina in projekt zdravilišča je bil po svoje tudi kolaterarna škoda lastniških akrobacij, od Zvezde, Radenske, do Term Moravske toplice in občine Moravske Toplice. 

				Alojz Glavač, župan Moravskih Toplic in Jernej Kerčmar, Petrol Geo d.o.o.			Alojz Glavač, župan Moravskih Toplic (desno) in Jernej Kerčmar, Petrol Geo d.o.o.

Kaže pa, da bo sedaj drugače, kajti po 20 letih so se v občini lotili sanacije vrtine. Sanacijo je prevzelo podjetje Petrol Geo, dela pa bodo trajala kakih 30 dni. Z aktivno vrtino in po opravljeni kakovostni in količinski analizi, želi občina Moravske Toplice na domačih tleh , pa tudi na mednarodnem tenderju poiskati primernega partnerja za realizacijo prijekta term Rimska Čarda. Upajmo, da bodo tokrat srečnejše roke.

b.c.

VIDEO: Župan občine Moravske Toplcee Alojz Glavač in Jernej Kerčmar, družba Petrol Geo:

Mogoče vam bo všeč