Nekategorizirano

VIDEO: Minister Janez Cigler Kralj v Lenartu s komplimenti, v Ljutomeru odpravljal komunikacijske šume med DSO in Občino

Minister za delo, družino, socialne zdeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj se je danes mudil na severovzhodnem koncu Slovenije. Najprej se je v Lenartu srečal s tamkajšnjim občinskim vodstvom, si ogledal dom starostnikov svete Agate pri Črnem lesu, nato pa se odpravil prpoti Ljutomeru, kjer je opravil pogovor z vodstvom občine, Doma starejših občanov, Civilne zaščite in Zdravstvenega doma kar na parkirnem prostoru Bioterm Mala Nedelja, kamor je bilo pred dnevi preseljenih 16 zdravih oskrbovancev doma. 

Minister Kralj zadovoljen z videnim v Lenartu

Minister se je v pogovoru seznanil z aktualno situacijo, analizirali so stanje, seznanili so ga s sprejetimi ukrepi. Pogovarjali so se tudi o načrtih, med drugim tudi o alternativni lokaciji – prenovljenega Doma sv. Agate (bivši Črni les), kamor bi lahko namestili zdrave oskrbovance Doma svetega Lenarta v primeru pojava okužbe s COVID-19 med stanovalci v tem domu. Na sestanku so ob županu Občine Lenart mag. Janezu Krambergerju sodelovali še: direktor Doma svetega Lenarta Zlatko Gričnik, direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger in zdravnik odgovoren za Dom sv. Lenarta Mik Rebernik. Na enournem sestanku so ministra tudi obvestili, da je še vedno večji primanjkljaj pri zaščitni opremi, ki bi jo potrebovalo zdravstveno osebje – torej profesionalna zaščitna oprema, ki jo zdravstveno osebje potrebuje v primeru okužbe.

V Ljutomeru bo potrebno umiriti strasti in poiskti najbolj optimalne rešitve za dobrobit stanovalcev DSO

Prva postaja ministra Kralja v občini Ljutomer je bil kompleks Bioterm Mala Nedelja, kamor iz ljutomerskega doma starejših občanov minuli teden preselili 16 zdravih stanovalcev. Sestanek z najbolj odgovornimi občine, doma in zdravstvene stroke se je odvil kar na parkirišču Bioterm. 

Minister Kralj je kaj hitro ugotovil, da bo moral prevzeti vlogo mediatorja zaradi številnih koimunikacijskih šumov, ki so v zadnjih dneh nastali med vodstvom doma, direktorjem Tomislavom Nemcem in ša županjo Olga Karba in podžupanom Nikom Miholičem. Po sestanku v Mali Nedelji in po ogledu okolice DSO v Ljutomeru je minister Kralj povedal:»Tudi to je tudi vloga ministrstva. Minister in državna sekretarka morata vedeti kaj se dogaja v sklopu mreže domov za starejše, obenem pa vse strani vzpodbujati, da sodelujemo, da se na lokalnem nivoju skupaj odločamo. Mi lahko iz te situacije izidemo samo tako, da sodelujemo in pa tudi, da morebitne komunikacijske šume in nesoglasja preidemo.« 

Dirketor DSO Tomislav Nemec je sicer priznal, da z županjo nista komunicirala, zato pa je bil dnevno v stiku s povljnikom Civilne zaščite občine Ljutomer. »Res nismo na veliko komunicirali, ker je bila naša prioriteta poskrbeti za stvari znotraj doma in nam je bilo to bolj pomembno, kot vse ostalo. Tudi še zdaj zelo skrbno odmerjamo svoj čas, ko smo izven doma.”

Svojevrstni izraz zaupanja v domsko kuhinjo pa je minister Kralj pokazal s tem, ko se je odzval na povabilo direktorja Nemca za malico, pripravljeno v kuhinji DSO, ki ji je občinsko vodstvo iz preventivnih razlogov, ker v domu razsaja Covid-19, prepovedalo osrbo zunanjih uporabnikov. Na današnji dan je v domu 43 okuženih, od tega 4 zaposleni.

VIDEO:
 

Mogoče vam bo všeč