Nekategorizirano

VIDEO: Maribor: Strokovnjaki NUS uspešno deaktivirali prvo bombo. V nedeljo nova preizkušnja, ki pa bo zahtevnejša

Današnja odstranitev oziroma deaktivacija 250 kilogramske letalske bombe, ki je vse od konca druge svetovne vojne čakala do današnjih dni na gradbeni stroj, da jo izkoplje, je bila več kot odlična resničnostna vaja za vse deležnike v tovrstnih primerih. Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na območju gradbišča v bližini največjega mariborskega nakupovalnega središča malo pred 14. uro uspešno deaktivirali prvo od dveh nedavno najdenih letalskih bomb. Akcijo so izpeljali po načrtih, kar pomeniu, da je strokovnjakom NUS uspelo odstraniuti oba detonatorja in ju uničiti, bomba pa bo svoj konec dočakala na ustreznem poligonu.

Zaradi varnosti so medijem, snemalcem, fotoreporterjem in novinarjem našli primerno lokalico na Mejskem hribu pri konjeniškem klubu Karlo. So nam pa zato postregli s posnetki, ki jih je na prizorišču deaktivacije bombe naredil policijski dron.

Današnja odstranitev je v celoti uspela. Strokovnjaki in odgovorni z mariborskega Centra za obveščanje in reševanje upajo in seveda verjamejo, da bo tako tudi v nedeljo, ko strokovnjake NUS čaka 500 kilogramska bomba ob železniški progi pri Plinarniški ulici. Takrat bo moralo na varno najmanj tisoč ljudi, ki živijo v rajdnem krogu 300 metrov od bombe.

Mogoče vam bo všeč