Nekategorizirano

VIDEO: Kilometrske “kače” kamionov, pred Gruškovjem 13 kilometrov, čakalna doba vsaj 15 ur, nikjer DARS-a z vodo in sendviči

Po tem, ko je v četrtek slovenska vlada razglasila epidemijo koronavirusa, sta Madžarska in Hrvaška korenito zaostrili cestni prometni režim pri vstopu v njihove države. Tako vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško čakajo v dolgih kolonah. Današnja podoba razmer pred mednarodnim prehodom s Hrvaško pri Gruškovju se kaže v več kot 13 kilometrov dolgi neprekinjeni koloni tovornjakov, in v več kot 15. urah čakanja. Tako kot Madžari so tudi Hrvati poostrili kontrolo vseh, ki vstopajo v državo, vsem merijo telesno temperaturo. 

Tako kot Madžari, ki so za promet pustili odprte le tri mednarodne mejne prehode pri Pincah, Dolgi vasi in Hodošu, tudi Hrvati zavračajo vse tiovornjake, ki prihajajo iz Italije. Kar se mednarodnega cestnega prehoda pri Gruškovju tiče, v 15 kilometrov dolgi koloni je bilo največ registracij iz Hrvaške, BiH, Srbije, Turčije, tudi slovenske tovornjake smo opazili, večina pa jih na mejo prihaja iz Nemčije in Avstrije.

Voznika tovornjaka iz hrvaškega Lipika smo vprašali, kako dolgo že čaka na vstop na Hrvaško, je odvrnil, da več kot 15 ur in da nič ne kaže, da mu bo uspelo prestopiti mejo v naslednjih štirih urah. 

Čeprav STA poroča, da naj bi bili čakajočim voznikom tovornjakov  na voljo osnovna hrana in pijača, to za čakajoče pred Gruškovjem ne drži. Nikjer DARSovih vozil z vodo in sendviči. Ko smo želeli pri odgovornem DARS-a za stike z javnostmi preveriti, kako je s tem, se nam je oglašal avtomatski odzivnik, da številka “trenutno ni dosegljiva!” Skratka, čakajoči vozniki so prepuščeni sami sebi. 

Zato ne preseneča, da v dolgih urah čakanja mnogi izgubijo živce, protestirajio z vključitvijo avtomobilskih siren. Protest sicer ni namenjen slovenskim oblastem, temveč hrvaškim, kjer naj bi na trenutke prišlo tudi do hude krvi. Zato Hrvati v bližino kontrolne točke na meji ne spuščajo novinarskih ekip, vedo povedati  čakajoči vozniki.

Mogoče vam bo všeč