Nekategorizirano

VIDEO Janez Janša: Slovenija je med najuspešnejšimi državami v boju s koronavirusom, zato je mogoča postopna odprava omejitev

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni.

Po koncu seje Vlade se je njen predsednik Janez Janša nagovoril slovenske državljane in napovedal vladne ukrepe postopnega soroščanja javnega življenja. 

Njegov nagovor objavljamo v celoti:

Spoštovani!

Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do ter obolelih s koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost

Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je tako vlada danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni.

Tako se že z jutrišnjem dnem, torej s 30. aprilom 2020 odpravlja splošna omejitev gibanja na občine, od ponedeljka dalje pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19.

Načrt postopnega sproščanja omejitev bo podrobneje predstavljen jutri.

Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vsem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledico COVID19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo.

Ker pa epidemija še ni premagana, vas prosim za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam. Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti.

Slovenija je trenutno med najuspešnejšimi državami v boju z epidemijo. Po vaši zaslugi. Zaradi hitre priprave obeh proti korona zakonskih paketov tudi med gospodarsko in socialno manj prizadetimi. Nadaljujmo po tej poti. Hvala in ostanite zdravi.

VIDEO:

Mogoče vam bo všeč