Nekategorizirano

VIDEO: Dr. Milan Zver: Evropske institucije na primeru Madžarske ves čas uporabljajo dvojna merila

Dr. Milan Zver, ki je sodeloval v razpravi, je izpostavil, da lahko vsi, ki so že več let poslanci Evropskega parlamenta, pa tudi celotna javnost, sledijo večletnemu pogromu evropskih institucij nad madžarsko vlado, ki jo vodi Viktor Orban. 

 

»Madžarski premier je v tem hramu demokracije vselej neposredno odgovarjal in zavračal obtožbe. Na Madžarskem ni tveganja za hujše kršitve evropskih vrednot, zato predložene resolucije, ki je polna arbitrarnih ocen, ne podpiram,« je zatrdil dr. Zver in izpostavil, da tudi dejstva povsem demantirajo pripravljeno resolucijo o Madžarski. »CEU še vedno deluje, a brez privilegijev. Medijski prostor je bolj pluralen kot v drugih državah članicah, po Justice scoreboardu pa se Madžarsko uvršča v zgornjo polovico v Uniji,« je podčrtal evropski poslanec. Dr. Zver je obenem izrazil ogorčenje nad tem, da v EU obstajajo države, v katerih ubijajo novinarje, kjer koruptivno črpajo evropska sredstva, kjer perejo denar za teroriste in kjer nezakonito zaprejo vodje politične opozicije, »pa se osrednje evropske institucije ne zganejo.« »To so dvojna merila, ki ne prispevajo k trdnosti Unije,« je še prepričan dr. Zver.

 

Evropski poslanec pa je svoje nestrinjanje o tem, v katero smer gre razprava o stanju vladavine prava v Evropskem parlamentu v zvezi z Madžarsko izrazil tudi na širšem sestanku politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Tudi na tem sestanku je izrazil razočaranje, da je politična skupine EPP podpisala tako pristransko in arbitrarno skupno resolucijo proti Madžarski. »To smo naredili brez ene same razprave v skupini. To je velika napaka, ki zagotovo ne prispeva k večji koheziji znotraj skupine,« je izpostavil in se ob tem vprašal, kako je lahko prišlo do te odločitve. Ob tem je poudaril, da je madžarska stran v procesu zaslišanj in obravnav v zvezi z aktivacijo 7 (1) člena PEU vedno konkretno odgovorila na vse pomisleke, izražene s strani evropskih parlamentarcev. 

 

»Orban je edini voditelj, ki je vedno prišel v Evropski parlament in odgovarjal na očitke, in ki je vedno upošteval priporočila Evropske komisije in tako tudi odpravil pomisleke,« je poudaril evropski poslanec. »A namesto, da bi ga branili, kot se to za družino spodobi, že drugič v zadnjih šestih mesecih nasedamo naši politični konkurenci, ki bi rada odločala celo o tem, kdo bo član EPP in kdo ne. Prav na vseh očitanih področjih je situacija v drugih državah slabša kot na Madžarskem, pa o tem ni nikjer nobene besede. Poudaril je še, da je to, da je danes v Evropskem parlamentu napovedana razprava o resoluciji, po tem, ko jo je EPP skupina že podpisala resolucijo, nesprejemljivo in najbrž niti ni v skladu s predpisanimi postopki, »zagotovo pa ni v skladu s kolegialnim odnosom.«

 

»Tukaj gre za prihodnost EPP skupine in EPP stranke in če še kdaj želimo stopiti na pota stare slave, v čas, ko smo imeli več kot 280 poslancev in 17 premierjev, bomo morali stopiti skupaj in začeti poslušati tiste stranke, ki doma zmagujejo na volitvah,« je svoje poslanske kolege v EPP skupini opozoril dr. Milan Zver.

VIDEO

Dr. Milan Zver: Evropske institucije na primeru Madžarske ves čas uporabljajo dvojna merila.

Mogoče vam bo všeč