Nekategorizirano

VIDEO: Dr. Anže Logar: Večinska vlada se ne bo ustrašila izzivov v prihodnje

Predsednik Sveta SDS dr. Anže Logar je v izjavi za medije po včerajšnji seji Sveta stranke SDS povedal, da se je s tem zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade

»Na tem mestu se moram zahvaliti vsem, ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije in so se na koncu, kot smo danes ugotovili, tudi strinjali o ključnih prioritetah za Slovenijo v prihodnjem dveletnem obdobju.« Kot je pojasnil dr. Logar so bila pogajanja zahtevna. »Koalicijski partnerji so bili korektni, bili so tudi težki pogajalci, a na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih, izključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,« je povedal dr. Logar in z zadovoljstvom ugotovil, da so bila ta pogajanja tudi ustrezno »vodotesna«. »Namreč veliko stvari so se predsedniki strank in tudi ostali medsebojno usklajevali in kljub temu, da je bilo v ta proces vključenih kar nekaj ljudi iz vseh štirih strank, se ključne dileme in vprašanja niso reševala pred kamerami,« je poudaril predsednik Sveta SDS.

»Danes je svojo odločitev izrekel tudi Svet SDS. Odločitev je bila soglasna: 219 delegatov od 219 prisotnih je potrdilo koalicijsko pogodbo in s tem tudi dalo tudi soglasje za pristop SDS k novi koaliciji,« je povedal dr. Logar. To, da so se stranke programsko uskladile pa je po besedah dr. Logarja zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. »Pred nami sta še dva pomembna koraka, in sicer glasovanje o mandatarju v Državnem zboru, kjer računamo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podpise, ki jih bodo zagotovili pod predlog mandatarja hkrati udejanili pri glasovanju v Državnem zboru. V nadaljevanju pa bo sledilo tudi glasovanje o novi Vladi Republike Slovenije, torej potem, ko bo predsednik vlade predlagal tudi ministrsko ekipo in ko se bodo zvrstila zaslišanja kandidatov za ministre ter bo sledilo glasovanje o njihovi ustreznosti,« je povedal dr. Logar in dodal, da »SDS zanima samo večinska vlada in da bomo delali samo v večinski vladi s polnimi pooblastili in opolnomočenjem za večinsko sprejemanje ukrepov potrebnih za razvoj Slovenije.«

Po besedah dr. Logarja si v SDS glede na trenutno razmere želimo, da do tega drugega in tretjega koraka, torej glasovanje o mandatarju in o vladi, opravimo čim prej, je pa potek postopka sedaj v rokah predsednika države in nato Državnega zbora. Na vprašanja o vsebini koalicijske pogodbe je dr. Logar dejal, da bo v zvezi s tem morebitna nadaljnja pojasnila dal mandatar za sestavo vlade v prihodnjih dneh, kar se tiče kandidatov za ministre, pa je to stvar predsednikov strank, da se uskladijo o posameznih imenih. »Sam bom podprl vse kandidate, ki jih bo mandatar predlagal v izvolitev v DZ,« je poudaril dr. Logar.

Na vprašanje o tem, kako trdna bo bodoča koalicija, pa je dr. Logar poudaril, da koliko ve, je velika večina članov tudi v drugih strankah podprla koalicijsko pogodbo in vstop v vlado. »Glede na to, kakšnih pritiskov so bili posamezniki in stranke deležni v času teh pogajanj verjamem, da je to samo utrdilo koalicijske partnerje. Verjamem, da so se zavedli, da Slovenija potrebuje nek širši dialog in umirjeno stanje na političnem področju, kar bomo dosegli, ko bomo cilje, zapisane v koalicijski pogodbi, pripeljali v življenje in ko bodo državljanke in državljani čutili te ukrepe kot izboljšanje svojih pogojev za življenje, ustvarjanje in razvoj,« je povedal dr. Logar. Na vprašanje o tem, katera so področja, ki se jih bo nova vlada najprej lotila, je dr. Logar dejal, da je to več ali manj splošno znano.

»Na področju zdravstva imamo krizo, ki močno trka na vrata, veliko je bilo zamujenega pri pogajanjih o novi finančni perspektivi, pred nami je predsedovanje,« je naštel dr. Logar in dodal, da je kar nekaj trdih orehov, ki jih bo treba streti. »Ekipa, ki je pripravljena sestaviti vlado kljub tako viharnim in vihravim izzivom, ki jih je bila deležni v javnosti, se ne bo ustrašila teh izzivov v prihodnje,« je poudaril predsednik Sveta SDS in poudaril, da je vlada, ki nastaja, večinska. »To ni vlada, ki bi bila sestavljena zato, da neka druga vlada ne bi bila sestavljena, ima tudi konkreten program, ki ga namerava uresničiti in vsake pol leta bo koalicija tudi preverjala, kako daleč je uresničevanje koalicijske pogodbe in na ta način dajala večje pospeške na posameznih področjih, kjer bodo posamezni zaostanki,« je poudaril dr. Logar.

Nenazadnje je spregovoril tudi o časovnici sestavljanja vlade. »Kot predsednik sveta nimam nobenega vzvoda, da bi zadevo pohitril, si pa želim, da bi zaradi okoliščin, ki sem jih prej naštel, imeli polno opravilno vlado čim prej,« je povedal dr. Logar in apeliral na vse, da čim prej naredijo tisto, kar je v njihovi moči, da se postopek pospeši.

Vir:sds.si

Mogoče vam bo všeč