Nekategorizirano

VETERANI VOJNE ZA SLOVENIJO – DANES NAJ BO ZAČETEK BOJA ZA VAŠE PRAVICE

Današnji dan je bil v moji dosedanji praksi poslanca v Državnem zboru nekaj posebnega. Kar nekaj razlogov je za to. Obravnavali smo namreč policijski zakon, ki bo omogočil, da službeno stanovanje poleg redno zaposlenih policistov zadržijo tudi:

 1. policisti invalidi – lahko upokojeni;
 2. policisti veterani vojne za Slovenijo in
 3. svojci na delu umorjenih policistov.

Če se vam zdi zakon nekaj pričakovanega, nekaj socialno čutečega in normalnega, zlasti ob zgodbi upokojenega policista, veterana vojne za Slovenijo in invalida Branka Šalamona – Šalčija in če mislite, da je pritisk na poslansko tipko »za« nekaj kar je samo po sebi umevno, se še kako motite. Kakšne ovire na poti do sprejema je doživel ta zakon? Poglejmo:

 1. Vlada RS je bila proti;
 2. Notranje ministrstvo je bilo proti;
 3. Generalna policijska uprava se je zavila v molk;
 4. Policijski sindikat Slovenije je bil proti;
 5. Sindikat policistov Slovenije je bil proti;
 6. Vodstvo veteranskega združenje Sever je molčalo;
 7. Iz SMC so mi sinoči neuradno sporočili, da zakona ne bodo podprli.
 8. Zakon je predlagala opozicijska SDS – v tem mandatu koalicija ni sprejela še nobenega zakona, ki ga je predlagala SDS.

In v takih razmerah se je začel današnji dan. Povsem ne obetavno, kazalo je, da zakon res ne bo sprejet. Človek bi pričakoval, da se bodo na balkonu DZ zbrali policijski veterani vojne za Slovenijo, ki bodo zasedli sleherno sedišče. Tudi to se ni zgodilo, nekaj več kot je prstov na eni roki sem jih naštel. Vodstva veteranskega združenja SEVER seveda ni bilo nikjer, še manj sindikalistov. Čista sramota.  Sam sebi sem rekel, naredil si vse kar si lahko, ne sekiraj se več naj naredijo kar hočejo in sram naj jih bo. Na tej točki bom izpustil vse tisto, kar se je v Državnem zboru dogajalo v času nekaj več kot triurne razprave. Izgledalo bi kot samohvala, česar pač ne želim. Za tiste, ki jih bo to zanimalo bo na voljo magnetogram, ki si ga bodo lahko prebrali. Nadaljujem naj z glasovanjem o zakonu. Zakon je dobil celo ustavno podporo. Zanj je glasovalo 60 poslancev vseh poslanskih skupin. Le trije poslanci SMC so se uvrstili na listo sramotnih, to so bili Mitja Horvat, Bojan Kranjc in Simon Zajc. Slednji je javno povedal kako bo glasoval, prva dva pa sta sramotno molčala in zahrbtno pritisnila tipko »proti« zakonu. Sram naj jih bo. Nikoli ne bi sedeli v tem parlamentu, če ne bi veterani vojne za Slovenijo naredilo to kar so naredili leta 1991. Na koncu tega prispevka si lahko ogledate uraden spisek glasovanja o zakonu.

No kar ponosen sem na ta dosežek SDS in mojo vlogo pri tem. Ne morem pa mimo umazane vloge, ki sta jo pri tem odigrala oba policijska sindikata, še bolj pa vodstvo veteranskega združenja SEVER, od koder sem že pred mnogo leti izstopil, saj se ne ukvarjajo s pravicami članstva ampak skrbijo zase in svoje privilegije.

Za zaključek pa naj povzamem to, kar sem povedal tudi v zaključni besedi v Državnem zboru. Vodstva veteranskih organizacij, kar še posebej velja za vodstvo policijskega veteranskega združenja SEVER,  naj čim prej odstopijo! Ne, zamenja naj jih članstvo, saj se ne ukvarja s pravicami članstva, ampak skrbijo za svoje lastne privilegije in so izpostave leve politične opcije. Veterani vojne za Slovenijo so očetje samostojne Slovenije, brez njih samostojne Slovenije ne bi bilo. Da s svojim pisanjem ne dregnem v temo borčevskih pokojnin, bom zapisal takole. Točno to, kar pripada partizanskim borcem, naj si čim prej izborijo veterani vojne za Slovenijo. To pomeni, da naj država določi enako visoko pokojnino, ki pripada partizanskim borcem in vsem veteranom vojne za Slovenijo, naj začne izplačevati razliko med njihovo pokojnino in  tako določeno pokojnino. Nič več in nič manj kot partizanskim borcem. Naj bo današnji dan začetek poti do tega cilja.

Izvirno objavljeno na https://www.vinkogorenak.net/

Mogoče vam bo všeč