Nekategorizirano

Velenje se vrača na mapo okužb s korona virusom. Ponovno poostreni ukrepi in bolj dosledno izvajanje priporočil.

V preteklih dneh je bilo v Velenju potrjenih 7 okužb s korona virusno boleznijo, zato velja poziv občankam in občanov, da skrbno upoštevajo vsa priporočila NIJZ in varujejo svoje zdravje in zdravje drugih. Izjemno pomembno je upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov: poskrbimo za redno in temeljito umivanje rok, če umivanje rok ni izvedljivo, si roke pravilno razkužimo, obraza se ne dotikamo z neumitimi rokami, skrbimo tudi za pravilno higieno kašljanja in kihanja.

Kadar se družimo z osebami, ki niso z nami v skupnem gospodinjstvu, pazimo, da vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metra. Če zbolimo in imamo znake akutne okužbe dihal (nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah …), ostanimo doma in omejimo stike z ostalimi ljudmi. Ponovno je obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa. Odgovorno ravnanje do sebe in drugih naj postane bistvena sestavina posameznikovega vedenja. Najmanj kar je potrebno, je upoštevanje priporočil za varovanje pred okužbo.

V Velenjskem DSO  so odpovedali vse obiske.

Prav tako so se v Domu za varstvo odraslih Velenje na spremenjeno epidemiološko sliko nemudoma odzvali in takoj odpovedali vse dogovorjene obiske. Obisk varovancev je mogoč samo ob soglasju domskega zdravnika in samo za osebe v paliativni oskrbi. Takoj, ko se bo epidemiološka slika izboljšala, bodo dom za obiske varovancev ponovno odprli. Varovance tudi v tem času peljejo ven, na svež zrak, na kratek sprehod, odsvetujejo pa jim obisk trgovin.

Nova realnost ki je za trenutek kazala svetlejše odtenke, je spet prisotna v trdnejši in  resnejši izvedbi.  Ponovno je treba biti bolj strikten v vsem kar nas ohranja pri dobrem zdravju. Četudi neprijetno je nujno  za ohranjanje zdravja in zaviranje širjenja tega pandemičnega virusa. Kot je sam virus trdovraten,  je na ljudeh da so trdni in dosledni in neomajni   v upoštevanju vseh  navodil ter spoštovanju reda  na mestih kje je to imperativ  oziroma zapovedano.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč