Nekategorizirano

Več kot 1000 udeležencev in 200 prispevkov na mednarodni konferenci Za človeka gre: Relevanca znanosti in izobraževanja

Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom Predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, in predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti, prof. dr. Felixa Ungerja, so povedali na tiskovni komferenci AME – ECM Maribor. Sogovornika pa sta bila prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM in izr. prof. dr. Matej Mertik, vodja konference.

»Letošnja konferenca je posvečena relevanci znanosti in izobraževanja, njen namen pa je, da se v luči razvoja Evrope vključi visokošolsko izobraževanje in znanost v reševanje sedanjih in pričakovanih izzivov ter kriznih vprašanj. Še posebej bodo naslovljena aktualna področja aktivnega staranja in trajnostne oskrbe, nevrofizioterapije, okoljskih izzivov in razvoja, digitalnih tehnologij ter slovenske in evropske kulturne dediščine ter arhivov,« je pojasnil prof. dr. Ludvik Toplak, predsednik Alma Mater Europaea – ECM.

Osrednji govorniki bodo:  dr. Kathryn Hyer (ZDA), predsednica Ameriškega gerontološkega združenja, dr. Hans Groth, predsednik Svetovnega foruma za demografijo in staranje (Švica), in dr. Anthea Seles (Kanada), generalna sektretarka Mednarodnega arhivskega sveta, s sedežem v Parizu (UNESCO).  Z uvodnimi mislimi bo vizijo Evrope in relevanco znanosti in izobraževanja predstavila evropska komisarka s področja inovacij, raziskav, kulture in izobraževanja mladih gospa Mariya Gabriel.

„Svojo prisotnost so potrdili udeleženci iz več kot 20 držav, z domačih in tujih univerz ter znanstvenih in strokovnih institucij, ki bodo razpravljali v 12 sekcijah, med katerimi izpostavljamo področja aktivnega staranja, fizioterapije, integrativne medicine, inkluzivne paradigme v družbenem kontekstu, digitalne tehnologije, arhivskega simpozija in humanistike z okoljem,“ je pojasnil izr. prof. dr. Matej Mertik, vodja konference Za človeka gre.

Številni raziskovalci bodo predstavili novosti na področjih zdravstvenih ved, fizioterapije in aktivnega staranja, kako zajeti in uporabiti modrost starejših, kako jih vključiti v družbo, zanima jih njihova delovna aktivnost, medgeneracijsko sožitje in priložnosti na trgu dela. Tema, ki je na področju aktivnega staranja vedno pogostejša je tudi predlog socialne zaščite starejših kot družbeno odgovorne dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Predstavljene bodo novosti ter novi znanstveni dokazi ter relevanca integrativne medicine na področju medicine, neuroergonomika, učinki fizioterapevtskega programa za doseganje smernic pri vrhunskih športih. Na področju humanistike in okolja bodo predstavljene perspektive Evropskega zelenega dogovora, pri digitalni transformaciji pa se raziskovalci sprašujejo, kako si bomo v prihodnosti prizadevali usmerjati odnos na relaciji človek – umetna inteligenca, torej uporaba umetne inteligence danes in odnosi med človekom in tehnologijo v prihodnosti.

„Naj še izpostavim, da bodo razpravljalci na konferenci na področju zdravstvenih ved in integrativne medicine govorili o bioenergijska korekcija celostne psihomatske narave. Strokovnjaki s področja fizioterapije bodo na primeru zdravljenja stanja (kalcificirajoča tendiopatija rotatorne manšete) z novo metodo ultrazvočno vodenega perkutanega izpiranja, na področju digitalnih tehnologij bo predstavljen tudi nov pristop uporabe oblikovanja uporabniških vmesnikov za uporabnike s težkimi učnimi težavami,“ še pravi vodja konference dr. Mertik.

Konferenco bo v luči relevance znanosti in izobraževanja odprla razprava o bolonjskem procesu in harmonizaciji evropskega visokega šolstva, kjer je akademska in kulturna integracija podlaga evropske kulturne in politične identitete. Osvetljeni bodo vidiki izvedbe bolonjskega procesa v Sloveniji in drugod ter sledenje evropskim razvojnim smernicam ter relevanca razvoja aktualnih študijskih programov in razvoja področij v luči evropske perspektive, kot so področja medgeneracijskega sožitja in starejših, evropski zeleni dogovor, digitalna transformacija. Izhodišča razprave in memorandum o potrebnih razvojnih iniciativah ter smernicah bo predstavljen in posredovan vladi in ministrstvom v Republiki Sloveniji.

IZJAVI:

“Prioritete se v vrstah oskrbe  z generacijami spreminjajo, zato mora socialna gerontologija slediti tudi spremembam potreb po socialni infrastrukturi in storitvah za starejše ter organiziranosti skupnosti, v katerih se bodo dobro počutili.

Dr. Kathryn Hyer, predsednica ameriškega gerontološkega združenja

“Dinamika prebivalstva zaradi demografskih sprememb je megatrend 21. stoletja. Njegove nepovratne sile bodo v Afriki spodbudile neprimerljivo rast prebivalstva, medtem ko bo Azija stagnirala in Evropa se bo zmanjševala. Hkrati bomo opazovali staranje po vsem svetu, vendar z različno hitrostjo in časom.

Dr. Hans Groth, predsednik svetovnega foruma za demografijo in staranje

Mogoče vam bo všeč