Nekategorizirano

Vane K. Tegov: Kako razbiti desno politično skledo in ostati všečen-komu in zakaj?

NSi bo odslej »sredinska stranka«, je dejal Matej Tonin  in izpustil politični balon,ki bi plaval taval in bog ve kje priplaval. Besede ki bodo donele in še nekaj časa donele ter prenekaterega njihovega  naklonjenega volivca ušesa bolela.

NSi  se je do sedaj opredeljevala kot desnosredinska stranka, sedaj pa, ko korakajo  proti dvema desetletjema obstoja,  bi pa stranko umestili kot sredinsko. »Nismo ne zagovorniki socializma ne divjega kapitalizma, zagovarjamo socialno tržno gospodarstvo«, je dejal nekaj dni nazaj Matej Tonin. Ali mogoče on sam ter njegovi programski pisci in prišepetovalci vedo, da je socialno tržno gospodarstvo  socializem z veliko obljubljanja in  manj dajanja ali pa nič, recept po katerem so vsi po vrsti pogoreli. Socialni moment je lahko korektiv v situacijah in okoliščinah kjer prebivalstvo ne more in ne zmore iz v naprej določenih situacij sebi zagotoviti obstoj in človeka vrednega življenja in spoštovanje kot takšnega. In sociale je tukaj konec. Vse ostalo je igranje na všečnost ali prilizovanje  tistim kateri se vsi po vrsti prilizujejo. Masa volivcev ki so  med enimi in drugimi  volitvami  nedefiniran fluid  ter plavajo kot » čolnič po jezeru sem ter tja« in 14 dni pred volitvami so vsi mehki in srečni od  naplahtavanja samih sebe. Matej Tonin, upam da ni to tako daleč, da ne  boš  ravnal  tako kot z CD ko jo potisneš v  predvajalnik in oznanil:  »od sedaj naprej vrtimo in poslušamo ta program«. Upam da določena modra skupina (po izkušnjah in ne po barvi) ve, kaj vsebuje ta sredinski program. Bojim se da ni kakšen od tvojih svetovalcev na nivoju gimnazijskega maturanta ali geodetskega tehnika, prevzel vse priprave stranke za njeno nevtralizacijo in odmik od bistva in poslanstva. Poslanstvo  krščanske demokracije je na krščanskih etičnih načelih vključevati se v demokratične tokove političnega življenja  ter narediti največ za počutje lastnih državljanov. Verjamem da  ne predsednik stranke ne preostali iz skupine  modrih glav okoli njega niso  pozabili.   Sicer NSi in njega samega   lahko doleti vloga političnega »fačuka« narejenega za slabitev in ukinitev pristne krščansko demokratske stranke. Bo doživel obrobnost krščanskih socialistov, ki so se združevali, pretapljali  in  na koncu utopili z idejo samo vred. Socialističnega bika se ne da socializirati.

Žlahtni del se bo umaknil, mladci bodo vadili reševalno akcijo kako plavati in se utopiti pa ostati lep. Pot prehojena skoraj trideset  let skupaj z predhodnico SKD ne sme biti izničena. Skleda iz katere zajema desnica ali pomladni sklop mora ostati cela. Samo na takšen način smo verodostojni in vredni svojih volivcev in glasov ter posledično temu morebitne zmage in vlade za realizacijo zastavljenega. Dobrikanje   nekemu rdečemu »patrijarhu« je pogubno. Kdor je to pomislil in poskušal realizirati to bogokletno misel je že plačan politični in moralni davek. Kdor se je pokesal in spovedal že ob  misli da bo grešil, lažje kge skozi očiščenje kot pa kasneje ko je že greh udejanjen na škodo častne verodostojnosti.

Prepozicioniranje  stranke med hojo je na koncu žalitev njenih volivcev. Še je čas za korekcijo navigacijskih naprav k pravemu prvinskemu tečaju.

 

Mogoče vam bo všeč