Nekategorizirano

V zadnjih 24. urah policisti prijeli 51 ilegalnih migrantov, do 30. septembra pa skupaj 11.855

Po podatkih spletne strani policija.si so v zadnjih 24 urah obravnavali  51 oseb zaradi nezakonitega prehoda državne meje, in sicer 43 na območju Policijske uprave Koper, 5 na območju Policijske uprave Novo mesto in 3 na območju PU Maribor. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (37), Nepala (8) in Pakistana (3). Iz mariborske PU so sporočili, da so policisti PP Rače  9.10.2020 ob 18.40 na regionalni cesti Radizel – Fram izsledili tri tujce in sicer dva mladoletna državljana Afganistana in enega državljana Pakistana, ki so na nedovoljen način vstopil na območje Republike Slovenije, po končanem postopku bodo vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

				Trend števila ilegalnih prehodov			Trend števila ilegalnih prehodov

Sicer pa statistikia GPU pravi, da so do 30. septembra slovenski policisti obravnavali 11.855 nezakonitih prehodov državne meje, kar je približno toliko kot v enakem lanskem obdobju. Pri tem so večino oziroma 8209 migrantov vrnili tujim varnostnim organom, večino hrvaškim. Število letos vrnjenih nezakonitih migrantov je tudi večje kot lani. Število izraženih namer za podajo prošnje za azil se je letos zmanjšalo za več kot 16 odstotkov. Večina vlog je zavrženih, letos je bil status azilanta priznan le 82 osebam.

Največ nezakonitih prehodov so obravnavali na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, ki zajema tudi kočevsko-ribniško območje. Na tem območju so jih letos prijeli 3518 ali skoraj 30 odstotkov vseh. Na območju PU Novo mesto so prijeli 3475 migrantov, kar je le nekaj manj kot v ljubljanski upravi. Tretja je PU Koper, kjer so prijeli 3426 migrantov.

Namero za podajo prošnje za azil (mednarodno zaščito) je letos podala dobra četrtina (27 %) vseh prijetih migrantov, med njimi je bilo izrazito največ državljanov Maroka. V enakem obdobju lani je bilo obravnavanih 3.857 namer, število se je glede na lansko enako obdobje zmanjšalo za 16,2 %. Število se je zmanjšalo predvsem zaradi zmanjšanja števila državljanov Alžirije, katerim pot čez Zahodni Balkan ni več tako ustrezna kot prej.

V sredo je bilo v azilnih domovih nastanjenih 255 tujcev, še 155 jih je čakalo na namestitev.

Mogoče vam bo všeč