Nekategorizirano

V Veržeju srečanje salezijanskih inšpektorjev SR in SV Evrope z vrhovnim predstojnikom Ángelom Fernándezom Artimejem

Z današnjim dnem se je v Veržeju pričelo srečanje salezijanskih inšpektorjev srednje in severne Evrope,ki bo trajalo vse do petka, 10.maja.  Poleg osemnajstih inšpektorjev te salezijanske pokrajine se bodo srečanja udeležili tudi drugi salezijanci, med drugim tudi vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime in pokrajinski svetovalec Tadeusz Rozmus.
Srečanje ni le preprost shod inšpektorjev, temveč velika priložnost za skupni premislek o prihodnosti salezijanske karizme na stari celini. Srečanja se bodo zato udeležili tudi predstavniki drugih ustanov zunaj meja te salezijanske pokrajine ter predstavniki različnih vej salezijanske družine in drugih skupin salezijanskih korenin: predstojnik inšpektorije Bližnji vzhod, inšpektorica sester Hčera Marije Pomočnice za Slovenijo in Hrvaško, delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino, vrhovna odgovorna za Don Boskove prostovoljke, predsednik svetovnega združenja bivših gojencev in tajnik mednarodne organizacije »Don Bosco International.«

Z delom so pričeli to popoldne s predstavitvijo tematike in sodelujočih, ki ga bo vodil pokrajinski svetovalec, čemur sledi odprt pogovor med prisotnimi in vrhovnim predstojnikom na temo »Danes in jutri v inšpektorijah naše Družbe

Pogovor med vrhovnim predstojnikom in različnimi inšpektorji srednje in severne Evrope se bo nadaljeval tudi v sredo dopoldne, nato pa bodo udeleženci srečanja odšli v Maribor, rojstni kraj Božjega služabnika Andreja Majcna, kjer bo potekalo praznovanje s kulturnim programom v zahvalo vrhovnemu predstojniku, ki so ga pripravile različne skupine mladih iz salezijanskih ustanov po Sloveniji.

Četrtek bo čas za poglobitev nekaterih posebnih tem: salezijanska prisotnost v evropskih organizmih in strukturah, animacija salezijanske družine v pokrajini, formacija salezijancev in projekt »Bivši gojenci MOR 2020.« Vsak inšpektor bo imel priložnost, da predstavi pot inšpektorije, ki jo je le-ta prehodila in po kateri gre naproti 28. vrhovnemu zboru. Popoldan bo posvečen spoznavanju salezijanske karizme v slovenski inšpektoriji, ki gosti srečanje, s poudarkom na delovanju Centra domače in umetnostne obrti, ki deluje v sklopu Zavoda Marianum Veržej.

Zadnji delovni dan bo bo sledila preverba prehojene poti v različnih inšpektorijah za šestletje 2014-2020 ter potrditev sklepov in zaključkov, s čimer se bo srečanje tudi uradno sklenilo.
 
 

Mogoče vam bo všeč