Nekategorizirano

V Velenju bo rdečega Kontiča skušal zrušiti Mihael Letonje

Z volilnim sloganom KER ME POZNATE se je v boj za županski položaj v “rdečem” Velenju podal kandidat SLS Mihael Letonje. Sicer se je ob Letonji v županski boj spustilo pet kandidatov, in sicer  dosedanji rdeči župan Bojan Kontič SD, Jože Hribar (Stranka naše Velenje), Mihael Letonje (SLS), Matej Jenko (Zbor članov in članic MO DD Velenje), Suzana Kavaš (SDS) in Breda Kolar (SMC). Čas je za spremembe, ugotavlja Mihael Letonje. “Pod županovanjem Židanovega župana Kontiča smo priča omejevanju demokratske razprave in onemogočanja opozicije.SLS je slovenska in je ljudska, je stranka sredine in desne sredine, ki spoštuje sočloveka, družino, delo, lastnino in domovino. Kot župan si bom prizadeval povezati vse različno misleče politične stranke k čim bolj enotnemu delovanju za dobro Velenja.”

Je to eden od razlogov, zakaj ste se odločili za kandidaturo in kaj vas moti pri sedanjem županu?

Menim, da je potrebno po vseh teh letih, v Velenju je namreč stranka SD na oblasti že vseskozi samostojne Slovenije, razen prvi dve po osamosvojitvi, občankam in občanom ponuditi še kakšno drugo razmišljanje in vizijo o razvoju Velenja za prihodnje obdobje, torej naše otroke in vnuke. Kot velik domoljub in rojen Velenjčan, bom kot župan naredil več  kot dosedanji župan, predvsem pa zaustavil nekontroliran prihod tujcev v Velenje in odhod mladih in izobraženih iz Velenja.  Poskrbel bom, da Velenje kot peto največje mesto v državi, dobi večjo težo, veljavo in prepoznavnost. In končno, čas je da končno dobimo to cestno povezavo, ki je ključnega pomena za razvoj Velenja.

Katere so glavne točke vašega volilnega programa?

Kot župan bom najprej prisluhnil občankam in občanom Velenja, njihovim težavam in problemom. Sicer pa sem svoj program strnil v enajst točk.

1. Oživitev projekta izgradnje novega nogometnega štadiona in športne dvorane

2. Izgradnja novega Doma za varstvo odraslih ali obnovitev obstoječega z nadgradnjo

3. Uvedel bom participativni proračun-financiranje projektov, ki jih predlagajo občani

4. V največji možni meri, bom zaustavil masovni nekontroliran prihod tujcev v Velenje In odhod mladih izobraženih iz Velenja

5. Znižal ceno komunalnih storitev na raven pred podražitvijo

6. Večjo pozornost nameniti razvoju podeželja, manjših lokalnih središč in tam živečim občanom

7. Da Velenje dobi večjo veljavo kot Mestna občina in kot peto največje mesto v Sloveniji

8. Boljši in učinkovitejši razvoj turizma

9. Več stanovanj, tudi manjših socialnih in cenejših za mlade družine

10. Ureditev lastništva funkcionalnih zemljišč

11. Aktivno podpirati politiko hitrejšega razvoja Velenja (delovna mesta, zlasti za mlade, nove gradnje, hitrejši in prijaznejši razvoj malega gospodarstva, privabiti kapital od drugod, končno začetek gradnje 3.razvojne osi).

Lahko program še bolj vsebinsko razčlenite.

1. Dva mandata nazaj je pred takratnimi lokalnimi volitvami takratni župan iz vrst SD-ja dal izdelati projektno dokumentacijo za izgradnjo omenjenega projekta. To je takrat očitno bila predvolilna obljuba, za katero je občina plačala (mislim, da okoli 200.000,00 evrov za idejni projekt) in potem je o tem zanimivem projektu za Velenje, naenkrat vse potihnilo.

2. To je objekt, ki ga Velenje resnično potrebuje. Tudi tukaj si je občina prizadevala, vendar je bila zelo neuspešna pri pogajanjih. Mimogrede, porabila je okoli 130.000,00 za pridobitev gradbenega dovoljenja, na koncu pa je to gradbeno dovoljenje propadlo. Izgubili smo denar in tudi obnova doma za varstvo odraslih, se ni pričela.

3. Mislim, da tukaj ni potreben komentar. Bom pa namenil med 5 in 10% denarja namenjenega za investicije.

4. V Velenju imamo vse večji problem prihoda neizobraženih tujcev, zlasti Albancev, ki ne znajo jezika in ne sprejemajo naših kulturnih navad. Iz Velenja pa nam odhajajo mladi izobraženi

5. V začetku leta je Termoelektrarna povišala za 57% ogrevalne stroške komunalnemu podjetju Velenje in tako so posledično občani dobili višje položnice komunalnih storitev. Ker že več kot 10 let zagovarjam, da je potrebno sprejeti zakon o renti, vendar v SD-ju temu do sedaj niso bili naklonjeni, bi ta denar namenil za ta namen. Namesto, da bi se občina pogajala z Termoelektrarno o odškodnini, mimogrede občine Šoštanj in Šmartno ob Paki so se pogajale in že dobile denar, je občina Velenje šla v tožbo s TEŠ, kar se mi pa ne zdi prav   

6. Kot sem napisal, več denarja je potrebno nameniti podeželju. Zlasti pa moramo zagotoviti kmetom, da bodo pri odkupu zemljišč za 3.razvojno os dobili pravično oziroma še nekaj višjo plačano zemljo, kot je po cenitvi

7. Velenje ima vse manjšo veljavo in vpliv, ki bi ga morala imeti, kot peto največje mesto v Sloveniji. Grozi nam, da bodo iz Velenja odšli FURS, zavod za zaposlovanje, izpitne komisije so že odšle…

8. Turizem vidim kot eno najpomembnejših gospodarskih panog v naslednjih letih, zlasti ko bo rudnik prenehal delovati.

Občina je sicer naročila neko izdelavo strategije turizma, ki pa po mojem mnenju ni dovolj in ne predstavlja pravih rešitev. Moj pogled je, da se moramo najprej odločiti kakšen turizem sploh želimo imeti in v kakšno smer ga razvijati. Narediti prostorski načrt kaj in kje bo kaj stalo, potem pa lahko iščeš investitorje. Ne pa tako, kot si že omenila, ko se nekdo nekaj spomni in potem se ad hoc nekaj začne izvajati (npr. vodno mesto). Ker nismo Bled ali Bohinj, se moramo po mojem osredotočiti bolj v “komercialni” turizem (športni, kongresni….), kjer bomo poizkušali privabiti čim več ljudi, ki bodo trošili več denarja. Ne pa tako kot do sedaj, vse zastonj, občina pa vlaga vsako leto okoli 130.000,00 evrov v ta prostor. Prireditveni prostor in oder bo stal nekaj več kot 7 mio in ne vem kaj bodo za ta denar naredili, kdo bo to vzdrževal… Je pa dejstvo, da moramo že enkrat dobiti to cesto in potem bo vse lažje.

9. Mislim, da komentar ni potreben

10. V Velenju so krajani v soseski na Kardeljevi ploščadi ugotovili nepravilnosti okoli funkcionalnih zemljišč in šli v tožbo okoli lastništva. To je lahko problem celega mesta in je potrebno to stvar pravno in lastniško urediti.

11. Skratka moja teorija je, da se mora mesto začeti bolj povezovati s sosednjimi mesti in regijami.

 

 

Mogoče vam bo všeč