Nekategorizirano

V UKC Maribor prihajajo na pomoč ljubljanski anesteziologi

UKC Maribor je po besedah direktorja Vojka Flisa uspel doseči dogovor z UKC Ljubljana glede sodelovanja njihovih anesteziologov v Mariboru. Ti naj bi postopno zapolnili kadrovske luknje, da ne bo več potrebna pomoč anesteziologov s Hrvaške.

Kot je ob robu predstavitve programa (23.1.2018) ambulantne kardiološke rehabilitacije povedal Flis, anesteziologi iz UKC Ljubljana že delajo v Mariboru.

“Sedaj redno prihajajo. Še vedno bomo imeli težave pri usklajevanju urnikov, vendarle pa se razmere bistveno izboljšujejo v primerjavi s podobnimi časovnimi okvirji v lanskem letu,” je dejal.

Ker bodo potrebovali še nekaj časa za polno uskladitev urnikov med Mariborom in Ljubljano, zaenkrat še vedno prihajajo na pomoč anesteziologi s Hrvaške.

Trenutno imajo po Flisovih besedah podpisane pogodbe s 15 anesteziologi iz UKC Ljubljana, postopno pa bi radi njihovo število povečali. “To zgodbo bomo zgradili postopno. Razmer ni mogoče popraviti čez noč,” je dodal.

Pogovore z UKC Ljubljana je zaradi pomanjkanja lastnih anesteziologov začel že prejšnji direktor UKC Maribor Gregor Pivec, nato pa nadaljeval tudi vršilec dolžnosti direktorja Janez Lavre, a strani nista uspeli doseči dogovora. Po neuradnih navedbah se je zatikalo pri plačilu.

Zaradi nezmožnosti dogovora je Pivec sklenil pogodbo z zasebnim Inštitutom za raziskave v medicini, ki je zagotovila pomoč hrvaških anesteziologov. S tem je začasno rešil kadrovsko stisko, zaradi katere so v UKC Maribor leta 2015 že začele odpadati operacije, a si je hkrati nakopal številne težave, ki so naposled vodile do tega, da je po 20 letih opustil vodenje bolnišnice.

Njegov naslednik Lavre je prekinil pogodbo in ta naj bi konec februarja letos tudi nehala veljati. Ker obstajajo različna tolmačenja, morajo po Flisovih besedah še preučiti, kako dolgo po prenehanju veljavnosti pogodbe so hrvaški anesteziologi še obvezani prihajati v Maribor. A če se bodo ljubljanski anesteziologi držali dogovora, ne bo več potrebe za to.

V UKC Maribor je trenutno zaposlenih 27 anesteziologov, dva sta še v prilagoditvenem obdobju za pridobitev poklicne kvalifikacije. Občasno jim prek podjemnih pogodb pomagajo anesteziologi iz drugih slovenskih bolnišnic, a jih imajo te mnogo manj kot UKC Ljubljana.

Mogoče vam bo všeč