Nekategorizirano

V SLS zgroženi nad sporočili jutrišnjega protesta proti nastajajoči vladi: Ko koalicija proti sovraštvu širi sovraštvo

Se zgodbe ponavljajo?! Vselej, ko bi morala v Sloveniji oblast prevzeti desnosredinska vlada, se proti njej “zgodijo spontani protesti”! Spomnimo naj na dogajanja pred zadnjimi državnozborskimi volitvami, ko so dominantni mediji in “varuhi demokracije” ščuvali parlamentarne stranke proti koalicijskemu povezovanju s stranko SDS Janeza Janše. Še vedno so živi spomini na “spontane granitno jogurtne proteste” v Mariboru, zaradi katerih je odstopil takratni mariborski župan Franc Kangler, “jogurtaši” pa so proteste izvozili še v Ljubljano in s pomočjo Klemenčičeve KPK “zrušili” drugo vlado Janeza Janše.

Po katastofalnem poldrugem letu vladanja levičarskega peterčka na čelu z Marjanom Šarcem, ko je moral zaradi lastne nesposobnosti zapustiti tron predsednika vlade, se je pričel dialog parlamentarnih strank z najmočnejšo stranko v DZ, stranko SDS o oblikovanju desnosredinske vlade. Ko je postalo več kot očiotno, da bo prvaku SDS Janezu Janši uspelo predsedniku republike Borutu Pahorju predstaviti dovolj glasov poslancev v DZ za oblikovanje desnosredinske koalicije SDS, SMC, NSi in Desus, se je oglasila “koalicija proti sovraštvu” in napovedala jutrišnje proteste proti nastajajoči vladi.

Zgražanje nad organizatorji in vsebino jutrišnjih protestov so javno izrekli tudi v Slovenski ljudski stranki SLS in v sporočilo za javnost zapisali:

“V SLS smo zgroženi ob dejstvu, da jutrišnji shod, namenjen nasprotovanju predvideni prihodnji vladi, organizatorji imenujejo Shod proti koaliciji sovraštva. Za nas je nesprejemljivo, da se z nazivom »koalicija sovraštva« imenuje predvidena prihodnja vladna koalicija, za katero je dalo svoj podpis več kot pol vseh poslancev Državnega zbora Republike Slovenije, in ki so jo podprla vsa glavna gospodarska združenja v Sloveniji ter le v nekaj dneh skoraj polovica vseh slovenskih županov. Nesprejemljivo je, da se na tako razdiralen in sovražen način poskuša onemogočiti oblikovanje vlade desnosredinskih in levosredinskih strank, ki so zmogle dialog in pogum, da so kljub številnim programskim in ideološkim razlikam oblikovale program vlade, ki bo dala v ospredje reševanje ključnih vprašanj v nepredvidljivih časih, vse od zdravstvenih, varnostnih do gospodarskih in socialnih.

Za SLS je legitimno argumentirano nasprotovanje kakršnikoli vladni koaliciji ali njeni vsebini delovanja. Nesprejemljivo pa je dobesedno hujskanje k dodatnemu razdoru in razkolu v slovenski družbi, ki je še vedno obremenjena s preteklimi delitvami in kjer je sodelovanje ideološko različnih strank prej izjema kot pravilo.

V SLS podpiramo oblikovanje nove vlade, za katero verjamemo, da bo kljub časovnim in finančnim omejitvam Slovenijo usmerila v bolj enakomeren razvoj, bolj pravno državo in v boljše možnosti za delovanje gospodarstva ter socialno pravičnost.

Organizatorje jutrišnjega protesta pozivamo, da se vzdržijo nedopustnih nedemokratičnih pritiskov na legitimno odločanje predstavnikov ljudstva v Državnem zboru RS.

V SLS tudi pozivamo predstavnike vseh pristojnih institucij v Sloveniji, da se opredelijo do nesprejemljivega etiketiranja poslancev in volivcev štirih slovenskih političnih strank z nazivom »koalicija sovraštva«, ki je že v svojem samem temelju sovražen. S to opredelitvijo bi najvišji predstavniki slovenske države vzpodbudili duh sodelovanja in povezovanja ter se opredelili proti nadaljnjim delitvam.”

Mogoče vam bo všeč