Nekategorizirano

V SDS za odpravo omejitev točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih

V poslanski skupini SDS so v parlamentarni postopek vložili novelo zakona o vinu, saj se ne strinjajo s spremembami, ki so bile v zakon vnesene leta 2013 in ki so v vinski branži prinesle omejevanje točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih in višje kazni za prekrške v vinski branži. 

“V poslanski skupini SDS menimo, da prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih za manjše vinogradnike, ljubiteljske vinogradnike, …  predstavlja višje stroške pri pripravi vina za trg za manjše količine. S tem,  ko so manjši vinogradniki prisiljeni stekleničiti vina, se zviša tudi sama cena vina. Ob tem se postavlja vprašanje opuščanja vinogradništva s strani teh malih pridelovalcev, ki jih je v Sloveniji največ in so med drugim tudi vzdrževalci kulturne krajine. Tudi kazni v zakonu so previsoke in nesorazmerne s prekrški, ki so navedeni v več členih zakona. Tako visoke kazni nimajo odvračilnega namena, ampak zgolj pretirano strašilnega. 

V poslanski skupini SDS zato predlagamo spremembe, po katerih bi majhnim vinogradnikom omogočili  prodajo neustekleničenega vina brez nepotrebnih dodatnih stroškov. Pravo tako predlagamo znižanje kazni po načelu sorazmernosti.” 

Celotna novela zakona o vinu se nahaja v priponki

Mogoče vam bo všeč