Nekategorizirano

Predvolilno soočenje županskih kandidatov v Celju

V četrtek  popoldne  na Špici v Celje je potekalo soočenje kandidatke in kandidatov za župansko mesto, ki ga zadnjih dvajset let v knežjem mestu zaseda Bojan Šrot, najmlajši iz bratskega trojčka Šrot. Nabor kandidatur je pester, ni pa prehud. V spopadih v športnem žargonu povedano se »na odprtem terenu  nahajajo vsi potrebni profili playerjev od  obrambnih stebrov do defenzivnega centra pa tudi vezistov ter izrazitih  napadalcev na nasprotnikova vrata( beri program).

In kako je  bilo včeraj na Špici?

Vodenje in moderiranje je bilo zaupano Iztoku Gatnerju, voditelju Arene TV, pikremu, direktnemu in ostro jezičnemu spraševalcu.

Sedem jih je bilo pa še »sneguljčica«  zraven samo vsi  so vse kaj drugega kot palčki,  kvečjemu stari mački.

Prišel gospod in prinesel hokejsko čelado, sicer županski kandidat liste Odprto Celje,  za vsak slučaj ali v primeru moškega »spopada«.Pa še »suspenzorje« ima na pravih mestih za zaščito vitalnih delov telesa. V javnosti znan  kot dolgoletni »Šrotov« finančnik, skovanka, ki ga strašansko jezi. “Nikoli nisem bil njegov osebni finančnik še manj njegovega osebnega računa ampak financ Mestne občine Celje ali drugače povedano mestnega proračuna.” Na pripombo voditelja, da pozna njegove (županove) slabe točke in ga lahko pikne, je dodal, da so to tako imenovane »akupresurne« točke, ki pa niso zajete v program Odprto Celje. V primeru uspeha svoje kandidature stavi in bo delal na izboljšanju komunikacije z resornimi ministrstvi, ki so odločilnega pomena  za lažje delo lokalne samouprave.

Zanimiva je pot do kandidature Matjaža Železnika, županskega kandidata, ki ga je predlagala Celjska SDS. Nekoč politik, ves čas podjetnik, dirigent,  glasbeni pedagog in sedaj spet politik. Za kandidaturo za župana MO Celje so ga “nahecali” celjski »kolegi iz SDS« češ, te bomo predlagali za izpraznjeno župansko mesto. Šala je šala.  “Zavzemal  se bom za javnost dela. V primeru prevzema vodenja mesta v županski vlogi,  bom predlagal revizijo poslovanja mestne občine v vseh primerih, ki nakazujejo na netrasparentno poslovanje, protipravno porabo sredstev ali nepravilnosti, kot so klientelizem, nepotizem, korupcija ali mobing. Vsa ostala prizadevanja bodo temeljila na izboljšanju stanja na področju ekologije, OPN (Občinski prostorski plan) ter izgradnji doma za starejše.

Mateja Žvižej, edina bojevnica v pretežno moškem športno bojevniškem polju imenovanem županske volitve, ki sicer prihaja iz Levice pravi: »zavzemala se bom za uveljavitev participativni proračun kot  sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločamo občanke in občani. Občanke in občani z odločanjem o investicijah izboljšujemo kakovost življenja v občini.« To in ideja o tem sicer asocira na samoupravljanje z nekim drugim predznakom,  so omejitve dela in deleža, ki je temu namenjen. Direktno upravljanje vseh občanov in občank z proračunom je ilizija.

V boj za ohranjanje ali ponovno potrditev pravilnosti njegovega početja v zadnjih 20 letih se spušča tudi aktualni celjski župan Bojan Šrot. Nimam namena grdo govoriti o nobenemu od kandidatov, pa tudi na splošno ne. Ker kot pravijo po njegovem« kdor grdo govori si samemu sebi nastavlja ogledalo«Osredotočil se bo na svari in projekte, ki še niso doživeli epiloga.

»Celje ima samo dva velika problema. To sta obvoznica S-J in sanacija območja Stare Cinkarne. Teh dveh problemov ne moremo rešiti sami brez pomoči države in Evropske skupnosti. Vse ostale probleme lahko rešimo sami, vendar ne čez noč«, je dejal predsednik  CŽL (Celjska županova lista Slovenije)  Bojan Šrot.

V Celju morajo videti možnost  in priložnost   ostati in živeti ter kvalitetno ter vsebinsko zaživeti tudi mladi,mlade družine ter ustvarjalci dodane vrednosti za lokalno okolje. Do sedaj je na tem področju bilo storjeno premalo. »Mi se bomo zavzemali za prioriteto čim večjemu število projektov povezanimi z mlado, mlajšo in najbolj ustvarjalno populacijo. Tudi njihov doliv in odhod iz Celja želimo ustaviti« je bil konkreten Matevž Vuga, nekdanji roker, kandidat SMC

Po njegovem mnenju si vsi državljani zaslužijo živeti v okolju, ki ni tvegano za življenje in zdravje, Celje pa pri tem ne sme biti nobena izjema. Okoljsko bombo, imenovano stara Cinkarna, je treba začeti reševati čim prej.

V stranki SD se zavzemajo kako na državni tako na lokalni ravni za enake možnosti, v primeru občin, tako pravi za enakomerni razvoj mestnih četrti in primestnih mestnih četrti in krajevnih skupnosti. To stališče in takšen odnos do tega bo imel Branko Verdev,  dolgo letni mestni svetnik in  kandidat za župana Celja iz vrst SD. Stavi na turizem, podjetništvo in kmetijstvo. «Glede na to da smo večji del programov prepisovali drug od drugega ni bojazni  okoli izpeljave glavnih poudarkov predvolilnih programov« je pikro pripomnil.

»V mestno politiko sem vpet že dvajset let. Poleg svetniškega dela sem dobršen del tega časa bil v vlogi podžupana. Ocenil sem, da je dovolj izkušenj, znanja in predvsem sposobna in strokovno podkovana ekipa, ki mi bo stala ob strani,« je bil jasen Marko Zidanšek, kandidat za župana iz SLS.

Vsi ki imamo radi Celje, prebudimo Celje, smo srcem za naše Celje, v želji po enakih možnosti za mlade in mlade po srcu, naredimo vse da se nam godilo jutro boljše kot danes.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč