Nekategorizirano

V Radencih Titove ceste ni več. Jutri ključ številka 14 in napisna tabla z njegovim imenom gre med odpadno železo

Ime josip broz Tito v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni komunistični režim, je že pred desetletjem sklenilo Ustavno sodišče, ko je skušal ljubljanski župan Jankovič eno od ulic poimenovati po zločincu Titu. Čeprav je vsako poveličevanje komunističnega totalitarnega režima po sklepu  US prepovedano, je v Sloveniji na stotine ulic, trgov in cest, ki nosijo imena po komunističnih zločincih. V Radencih so se s četrtkom znebili Titove ceste.

Tako so odločili občinski svetniki, ko so podprli predlog župana Romana Leljaka, da se Titovo ime odstrani s seznama ulic v Radencih, cesta pa je dobila ime po slovenski osamosvojitvi. Predlog so svetniki potrdili z devetimi glasovi za, štirje so bili proti, dva svetnika pa sta se glasovanja vzdržala. Gre seveda za člane prenovljenih komunistov, SD Tanje Fajon in znane jugonostalgike.  V Radencih še vedno ostaja 23 ulic, ki so z imeni povezane z revolucionarnim obdobjem NOB. Med njimi tudi zločincev tipa Kidrič, Kardelj, Stane Rozman. V Sloveniji je tako le še 12 mest, ki imajo ulico, poimenovano po Titu. Čas je, da ga tudi tam pospravijo med zgodovinske odpadke.  

Župan Roman Leljak je pred dnevi na svojem facebook profilu zapisal, da je bil deležen tudi določenih pritiskov ljudi, ki se ne strinjajo s preimenovanjem ulice.

Pred dnevi so mu predali podpisano peticijo, ki je vsebovala 501 podpis. “Sprejem peticije razumem kot mnenja občanov, ki jih lahko podajo v skladu z javnim pozivom do 27.5.2020. Sprejeli pa smo več kot 500 podpisov občanov Radencev, ki pa so navedli tudi, da se s preimenovanjem strinjajo. Javni poziv ima namen preveriti mnenje občanov. V izogib vsem nadaljnjim nepotrebnim kreganju, smo danes sprejeli odločitev, da bomo spremenili predlog odloka. Poklical sem vse koalicijske partnerje. Ulica bi tako nosila ime Cesta slovenske osamosvojitve,” je med drugim zapisal župan na Facebooku.

VIDEO: Župan Radencev Roman Leljak o preimenovanju Titove ceste v Cesto slovenske osamosvojitve:

Mogoče vam bo všeč