Nekategorizirano

V pogovoru z avstrijskim kanclerjem Kurzem je predsednik Trump pokazal tudi veliko zanimanje za evropske volitve

Po svojem obisku v Beli hiši in enournem pogovoru s predsednikom ZDA Trumpom, včeraj 20.2. 2019, je avstrijski zvezni kancler Sebastian Kurz povedal, da je predsednik Trump pokazal zelo veliko zanimanje za volitve v Evropski parlament. Tako je Trump v zvezi s to temo sogovornika spraševal glede kandidatov in njihovih strank ter možnostih uspeha na volitvah. Zanimalo pa ga je tudi, kdo bi lahko postal prihodnji predsednik Evropske komisije.

Predsednik Trump je sicer imel zadnje pogovore s sedanjim predsednikom Evropske komisije Junckerjem 25. julija 2018 v Washingtonu, ko sta v triurnih pogovorih tudi dosegla dogovor o določenih vzajemnih koncesijah in da obe strani ne bosta zaostrovali uvoznih pogojev za posamezne proizvode, dokler potekajo pogajanja.  

Med glavnimi temami tokratnega pogovora med Kurzem in Trumpom je bilo vprašanje migracij in zagotavljanja varnosti ter gospodarskega sodelovanja in trgovine, tako med ZDA in Avstrijo kot ZDA in EU, pa tudi vprašanje zagotavljanja oskrbe z energijo, v ključno z za ZDA problematičnim projektom plinovoda Severni tok-2.

Gospodarski odnosi med Avstrijo in ZDA so sicer zelo dobri, saj so ZDA na drugem mestu trgovinskih partneric Avstrije, blagovna menjava pa je v letu 2017 dosegla dobrih 16 milijard dolarjev, v letu 2018 pa bo po ocenah še višja. Pri tem ima Avstrija praviloma znaten presežek – leta 2017 skoraj 7,5 milijarde dolarjev.

Za Avstrijo so s 16 milijardami dolarjev ZDA drugi najpomembnejši trgovinski partner. Za primerjavo, za Slovenijo so ZDA komaj na 17 mestu, realizacija pa dosega pičlo milijardo dolarjev.  

Obisk je bil deležen posebne pozornosti medijev in javnosti še preden je do njega sploh prišlo, saj so nekateri mediji poudarjali, da je kancler Kurz Trumpu simpatičen tudi zato, ker se je glede migracij uprl kanclerki Merklovi, pa tudi, ker je Kurz v intervjuju pred obiskom zunanjo politiko predsednika Trumpa označil kot “deloma zelo uspešno”, o čemer je poleg avstrijskih in evropskih poročalo tudi več ameriških medijev.  

Mogoče vam bo všeč