Nekategorizirano

V občini Lenart zaskrbljeni nad hitrim naraščanjem števila okuženih s covid-19

“Danes se je sestal štab civilne zaščite (CZ) v ožjem krogu in na daljavo in smo preučili situacijo v naši občini. Moram takoj povedati, da je situacija resna in zaskrbljujoča,” je v sporočilu za javnost zapisal župan občine Lenart Janez Kramberger.

“Namreč, v četrtek je bilo vzetih 12 brisov, in 6 je bilo pozitivnih, se pravi 50-odstotkov. Naslednji dan, torej v petek, je bilo odvzetih 16 brisov in je 5 pozitivnih. Se pravi okužbe v naših občini konkretno rastejo in to je zaskrbljujoče,” pravi Kramberger.

Dodaja, da so v okviru štaba CZ pripravljeni na drugi val epidemije, med 1. in 2. valom so uskladili načrt zaščite in reševanja za primer pandemije oziroma epidemije. “Pripravljena imamo v okviru načrta tudi dva prostora in sicer telovadnico v Voličini in telovadnico v Lenartu za primere, da se ločijo bela in rdeča cona v dveh pomembnih objektih, ki jih imamo tukaj v Lenartu – v mislih imam dom starejših Lenart in zavod Hrastovec. To bi, seveda če bi bilo potrebno, aktivirali in v skladu s tem načrtom imamo zagotovljena tako materialna kot finančna sredstva tista, ki so v skladu z načrtom potrebna. Mi smo že v začetku drugega vala tudi zaprli vse naše prostore tako da smo na tak način želeli preprečiti nadaljnjo širjenje. Za primere ko morajo starši opravljati svoje delo, ki je povezano z zdravniško službo in drugimi službami, imamo organizirano varstvo otrok tako v Voličini kot v Lenartu. Sicer pa uslužbenci občinske uprave delamo na daljavo, imamo uvedeno dežurstvo, javno so objavljene vse telefonske številke na katere se ljudje lahko obrnejo, če imajo kakršnekoli probleme v povezavi z epidemijo,” v sporočilu za javnost zapiše župan Janez Kramberger.

Občanke in občane pa poziva, da z vso resnostjo sprejmejo nastale razmere  in da dosledno spoštujejo navodila NIJZ. Sam si ne zna predstavljati, če bo izbruh epidemije takšen, lahko ostanemo brez zdravstvene službe, če bodo zdravstveni delavci zboleli ali v karanteni. “Kot sem prej ugotavljal, lahko pridejo okužbe v te institucije kot so dom za starejše in zavod Hrastovec ali pa tudi seveda na druga območja in težko bomo te stvari obvladali. Na nas je, da vzamemo stvari resno in preprečimo okužbo, namreč ta teden, ki prihaja, je teden počitnic. Morda se bodo počitnice nadaljevale še en teden, o tem bo odločilo pristojno ministrstvo, in to je idealna priložnost, da se stiki, obiski in vse stvari, da se pač čim bolj zmanjšajo in na tak način se prepreči širjenje virusa,” sklene sporočilo za javnost župan občine Lenrt Janez Kramberger.

Mogoče vam bo všeč