izobraževanjeKulturaSlovenijaTurizemzgodovina

V nedeljo, 22. avgusta 2021 bo potekal že 2. Šmargo pohod – spoznajte šmarsko-virštanjske griče in doline

V nedeljo, 22. avgusta 2021 bo potekal že 2. Šmargo pohod, v organizaciji Visit Šmarje pri Jelšah, Šmarski Argo in Turističnega društva Tinsko. Tokrat se bodo pohodniki podali na najvišji vrh južne točke Občine Šmarje pri Jelšah, na sam vrh Rudnice.

Pohod se začne ob 7,30 uri za kulturnim domom Šmarje pri Jelšah – kjer pobira avtobus potnike do Tinskega.

Trasa pohoda bo potekala po naslednjih točkah med zelenimi griči:

 

TINSKO – CERKEV SV. ANE IN MATERE BOŽJE

Cerkev sv. Ane je bila zgrajena konec 14. stoletja v gotskem slogu. Iz tistega časa so ladja, prezbiterij in njun delno ohranjen slikarski okras. V 17. stoletju je bil prizidan zvonik, leta 1733 pa so vzidali še pevsko emporo. Cerkev Matere Božje stoji zahodno od sv. Ane. Zgrajena je bila v drugi polovici 15. stoletja. Njena zunanjščina izraža lepo poznogotsko arhitekturo z bogatimi kamnoseškimi detajli.

GORCA PRI KRAŠU

Gorca pri Krašu je turistično-vinogradniška kmetija, ki leži na griču, na prelepi točki Tinskega, od koder se obiskovalcu odpre čudovit pogled na okoliške hribe in ravnice. Kmetija se ponaša s kamnito velbano zidanico, sami pa radi povedo, da poznajo skrivnosti vinogradništva in da je gospodinja mojstrica v pripravi jedi po receptih naših babic.

VRH RUDNICE – 548 metrov

Vrh Rudnice je najvišja južna točka Občine Šmarje pri Jelšah. Rudnica je hribovje nad Podčetrtkom in Olimjem. Razteza se na 98 ha površine

BENČINETOVA GORCA

VINOGRADNIŠTVO NAMURŠ

Vinogradništvo Namurš je eden izmed najuspešnejših in kvalitetnih vinarjev naše regije. Njihov cilj je promovirati vrhunska bela vina s Tinskega in se predstaviti širši javnosti.

VRH TINSKEGA – 226 metrov

Vrh Tinskega je izrazito vinoroden, tukaj uspeva najžlahtnejša vinska trta, vinogradi pa se ponašajo z najbolj kakovostnimi vini. Po Tinskem teče Šmarsko-virštanjska vinska turistična cesta, gorc in zidanic pa je toliko, da druga drugo kar izpodrivajo.

Vabljeni, da spoznate šmarsko-virštanjske griče in doline ter  se sprehodite in občudujete naravo in okolico.

Prijavnina 19,00 EUR/pohodnika, ki vključuje zajtrk, kosilo, voden program s turističnimi točkami in organiziran prevoz.

Število prijav je omejeno, zato je obvezna prijava preko spletne prijavnice – https://bit.ly/3kTW9Wj

Visit Šmarje pri Jelšah

www.visitsmarje.si

FB: Visit Šmarje pri Jelšah – https://www.facebook.com/visitsmarjeprijelsah/

IG: Visit Šmarje pri Jelšah – https://www.instagram.com/visit_smarjeprijelsah/

Mogoče vam bo všeč