Nekategorizirano

V Lendavi konstitutiran občinski svet

LENDAVA, 14. decembra – V petek so novoizvoljeni svetniki opravili prvo redno oziroma konstitutivno sejo Občinskega sveta Občine Lendava. Seznanili so se s poročili o izidu lokalnih volitev. Komisija za potrditev mandatov novoizvoljenim članom občinskega sveta in župana je potrdila mandate občinskim svetnikom in novemu županu Janezu Magyaru. Po potrditvi mandatov so podpisali tudi Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni.

Člani občinskega sveta Lendava:

Prvo sejo je vodil najstarejši član občinskega sveta v Občini Lendava Ivan Koncut. Poleg njega je bilo v občinski svet izvoljenih še 18 članov. Slovenska demokratska stranka (SDS) je na letošnjih lokalnih volitvah dobila 4 mandate, Janez Magyar, Gyöngyi Horvat, Janez Somi in Rozina Nemec, na Listi Dejana Süča (ZMOREMO) so bili izvoljeni Dejan Süč, Rahela Hojnik Kelenc in Sven Sarjaš, Stranko modernega centra (SMC) bodo zastopali Jožef Gerenčer in Patrik Kocet, Demokratično stranko upokojencev Slovenije (DeSUS) mag. Anton Balažek, listo Lendava – tudi moja občina Igor Kulčar, Listo dr. Mihaela Kasaša Dr. Mihael Kasaš, Listo občanov za razvoj Stanislav Gjerkeš, Novo Slovenijo-Krščanske demokrate Peter Novak, Socialne demokrate (SD) Ivan Koncut in Listo gasilcev za varnost občanov Romeo Gal. Predstavnika madžarske narodne skupnosti v občinskem svetu bosta Robert Požonec in Ferenc Horváth, romsko skupnost pa bo tudi naslednja štiri leta zastopala Nataša Horvat.

Funkcija člana občinskega sveta ni združljiva s funkcijo župana, zato bo Občinska volilna komisija izvedla postopek za imenovanje nadomestnega člana občinskega sveta.

Dosedanji župan Lendave Anton Balaže je v sklepnem poročilu,ki ga je pripravil za primopredajo novemu županu Janezu Magyaru zapisal,  da mu občino prepušča v dobri kondiciji. Po razvojni dinamiki v obdobju 2014-2018 je Lendava uvrščena na 17. mesto med 212 slovenskimi občinami. V primerjavi s prejšnjim štiriletnim obdobjem se je občina na tej lestvici povzpela za 52 mest. Podatki kažejo, da ima občina Lendava v primerjavi s slovenskim povprečjem nadpovprečne dosežke na področju: gospodarstva, finančne stabilnosti, ekologije in kakovosti življenja. Balažek je v poročilu tudi ugotovil, da so slabe rezultate dosegli na področju izobrazbene strukture prebivalstva, demografije in socialne vključenosti.

Vir: Lendava.si, foto: Tomaž Galič

Mogoče vam bo všeč