Nekategorizirano

Povolilni obračun župana Jevška z občinskimi nadzorniki, ki da so se ga lotili iz političnih razlogov!

V mestni občini Murska Sobota so že v petek, 7. decembra opravili  konstitutivno sejo mestnega parlamenta. Soboško volilno telo je za župana izvolilo dr. Aleksandra Jevška, člana Židanovie SD, lagodno vladanje v naslednjih štirih letih pa jim bo zagotovilo kar 11 mandatov v 25 članskem mestnem svetu. S svetniki SMC, Desus, LMŠ, Levice in romskim svetnikom Darkom Rudašem, ki je član SD, pa ima Aleksander Jevšek absolutno večino v soboškem parlamentu.

Zato bo ena prvih potez, ki jih bo potegnila staro/nova občinska oblast, popolna kadrovska prenova Nadzornega odbora mestne občine, ki je župana Aleksandra Jevška “neugodno” presenetil s poročilom o opravljeni reviziji poslov med MO Murska Sobota in mariborsko družbo Zgodba d.o.o.,ki je v lasti propadlega politika Židanove SD Matevža Frangeža, bivšega direktorja Večera Jureta Štruca in prav tako bivšega direktorja Večerovega marketinga Mitje Blagajca. Bilo je tik pred letošnjimi lokalnimi volitvami, točneje 15. novembra, ko so člani nadzornega odbora spisali in na MO MUrska Sobota poslali poročilo o nepravilnostih in spornih poslov med občino in mariborsko družbo Zgodba d.o.o.. Seveda je poročilo Nadzornega odbora “luč sveta” na spletni strani MO MUrska Sobota ugledalo šele po volilni nedelji, 18. novembra, po kateri je v Murski Soboti Židanova SD še bolj utrdila svojo oblast.

O ugotovitvah nadzornega odbora smo poročali le na našem spletnem časopisu (https://vfokusu.com/post/437232/pri-soboskem-zupanu-aleksandru-jevsku-vse-bolj-), drugi pomurski mediji so o tem modro molčali. Na osnovi zapisanega v poročilu nadzornega odbora je več kot utemeljen sklep, da je bilo ravnanje MO Murska Sobota v nasprotju z 9. členom Notranjih navodil za oddajo javnih naročil in 6. odstavkom 14. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pod poročilo Nadzornega odbora so se soglasno podpisali predsedujoči Roman Ladislav Radkai, Gabrijela Jakob kot poročevalka in članica ter Romeo Varga kot član. Podpisa četrtega nadzornika, dr. Branka Škafarja SMC na poročilu ni. Zakaj ga ni prispeval, je odgovor na dlani. Decembra 2017 mu je  izredno prefinjena manipulacija oblastne ekipe župana Aleksandra Jevška na mesto direktorice Javnega zavoda Pokrajinska in študijska knjižnica pomagala ustoličiti soprogo, ki je dotlej opravljala komercialne posle v podjetju za ravnanje z odpadki. Škafarjeva soproga ni izpolnjevala pogojev za imenovanje, ne izpolnjuje jih še niti danes! Nima namreč opravljenega strokovnega izpita za knjižničarko!

In če so o nepravilnostih župana Jevška in njegove ekipe v zgodbi z Zgodbo d.o.o. ostali pomurski mediji molčali, so Jevšku po volitvah omogočili, da je preko njih obračunal z zdaj že nekdanjim nadzornim odborom. V Pomurskih-novicah.si tako poročajo o objavi v lokalnem tedniku Vestnik, ki je v Hakl Polaničevi lasti, v kateri je župan Jevšek izjavil, da gre za politično obarvan nadzor, saj, da je Gabrijela Jakob članica SDS. “Prst”  je Jevšek usmeril tudi v ostale nadzornike češ, da so slednji zašli v smer, v katero ne bi smeli.  Celo “podučil” jih je, da si napačno tolmačijo Zakon o javnem naročanju. Toda, dejstvo je, da poročevalka Gabrijela Jakob ni članica SDS, vsi ostali nadzorniki pa so bili predlagani s strani koalicije SD, SMC in Levice. Kar trije člani so bili nadzorniki še v času županovanja Antona Štihca (Jakobova je takrat bila celo predsednica), imajo potrebne kompetence, pošteno, strokovno, vestno in nepristransko delo pa od njih narekuje tudi Poslovnik NO (Nadzorni odbor). Zato ni opravičila, da je župan za časopis Vestnik zamolčal ugotovitve, ki so se navezovale na določilo 9. člena Notranjih navodil za oddajo javnih naročil, na katero se je sklicevala poročevalka in so ji pritrdili ostali nadzorniki. Če bi Jakobova “šla še naprej,” bi se v poročilu zagotovo znašel še kakšen stavek o SD strankarskih navezavah (Jevšek, Ðurov, Frangež…), padla pa bi tudi obrazložitev Jevška za časopis Vestnik (in zagovor nadzorovane osebe), da je družba Zgodba d.o.o. bila takrat v letu 2015 najkompetentnejša na slovenskem trgu, pa čeprav je komaj registrirala svojo dejavnost. Končno poročilo bi v tem primeru zagotovo prepoznalo še kaj več, morda “sledi” klientalističnega in koruptivnega ravnanja župana Jevška, nadzorniki pa bi bili dolžni ravnati v skladu s 34. členom Poslovnika NO, kar pomeni posredovati ugotovitve oraganom pregona! Poročilo pa je prepoznalo nepravilnosti, ki v skladu s 33. členom Poslovnika NO Mestne občine Murska Sobota spadajo med hujšo kršitev predpisov ali nepravilnosti pri poslovanju nadzorovane osebe, zato  bi nadzorni odbor v petnajstih dneh od izdaje končnega poročila moral obvestiti pristojno ministrstvo in računsko sodišče. Je slednje storil?

Ob koncu, prepričan sem, da vsaj dveh obrazov dosedanjih nadzornikov, ne bo v novi sestavi, Jakobove in Ratkaja!

Mogoče vam bo všeč