Nekategorizirano

V Grčiji zelo zaskrbljeni nad stanjem, povezanim s COVID 19, težave pri kopenski vstopih v državo in znotraj države

Grčija ne bo vključevala novih držav na seznam  tistih  ki bodo lahko  nemoteno vstopale v državo za  turistične poslovne in ostale začasne oblike zadrževanja, v kolikor ni zaradi najvišjega nacionalnega interesa. Tako se glasi izjava  Steliosa Pecasa, grškega vladnega  glasno govornika,   na srečanju z novinarji  v sredo v Atenah.

Celo nasprotno, grška vlada se ukvarja  z težavami,  ki jih imajo na treh področjih  povezanimi z korona virusom in jim  delajo sive lase.

Prvo področje je nepretrgano prehajanje kopenskih meja v smeri   balkanskih držav   in v smeri  Grčije     s strani tistih ki imajo delovna dovoljenja v Grčiji.  Drug problem  s katerim  se ukvarjajo  e nanaša na nočne klube, bare in zabave , ki jih prirejajo   in proslave kot so poroke krsti, tretji sklop  problemov ki je povezan z nevarnostjo prenašanja COVID 19  je stanje  v javnih prevoznih sredstvih. 

V prvem primeru se nekateri  se sprehajajo in obnašajo kot da ni nič in da ni nobene nevarnosti. Zato so tudi  napovedane  dodatni ukrepi  na kopenskih mejah  z vsemi sosedami.  V primeru ko bo  prehod možen samo na en mejni prehod po posamezni državi, pa še to ne bo možno ves čas ampak samo med 7 uro zjutraj pa do 23. Za Albanijo to velja,     za Bolgarijo, Makedonijo in Turčijo  pa od  danes seveda za grške državljane in za tiste ki imajo delovno in bivalno dovoljenje v Grčiji. Ta ukrep se nanaša  na omenjene kategorije, ki bi naj po videnjih grških oblasti prestavljali konkretno nevarnost za širjenje epidemije.

Teden ki je pred Grčijo je odločilen in odločajoč  za potek pandemije, zato tui opravičilo  za  v naprej   glede na morebitne zaostrene ukrepe. Kot izhaja iz vsega povedanega, pravilno sklepa dopisnica  makedonske tiskovne agencije MIA, da se prebivalci grške severne sosede  lahko obrišejo pod nosom za morebitno dopustovanje v Grčiji kar se letošnjega poletja tiče. Kot se je nekdo pošalil v makedonskem tisku, da si bodo na boljšem tisti,  ki so ogromno »fotografirali« v preteklem letu  ali prejšnjih  letih.

Posebej zaskrbljujoče je pa izjava predstavnika grškega ministrstva za zdravje, ki pravi se soočaj z alarmantnimi podatki  glede ponovnega naraščanja primerov okužbe z COVID 19. Kar bi lahko v kratkem  lahko za pričakovati uvajanja strožjih in strogih omejitev glede gibanja državljanov. V določenim delu države, predvsem na območju Kavale, pristaniško mesto na severu Grčije kjer beležijo občuten porast okužbe ter  v Alexandropolisu, severovzhodu Grčije, kjer so zaradi  neupoštevanja  ukrepov(krivec je neupoštevanje socialne distance na porokah) že razmišljajo lokalnih območjih pod karanteno. Zadnji teden se ej število novih okužb »ustalilo« na 80-100 , slanih petih dneh pa se skupaj povečalo na nekaj  čez 400. Da je mnogo tega na kocki in resnem preizkusu zaradi ponovnega alarmantnega dviga števila okužb v juliju,   pričajo že  sprejete ukrepe o ponovnem obveznem nošenju nemedicinskih mask  zaposlenih in uporabnikov, kot so trgovine,  banke javni prevoz.  V bankah če od torka odsvetujejo fizično prisotnost strank v kolikor imajo za opraviti transakcije dviga do 400 EUR, da poravnavajo položnice za komunalne storitve(voda,elektrika, zavarovanja, telefonija)pa svetujejo ali napotijo svoje stranke naj to opravljajo  v elektronski oblike poslovanja.  Kdor bo prišel na okence bo legitimno zavrnjen, pravijo.

Turisti  ki bodo še prišli v državo po letalski poti  bodo imeli možnost preventivnega testiranja na letališčih.

 Skratka tisto po kar je slovela Grčija, se je,  hoteli ali ne, spremenilo, predrugačilo.  Njene simpatične  kaotičnosti,   ki je dajala pristnosti in dobrohotnosti ob dokončanem opravilu  in nasmehu ob odhodu,  bo verjetno zamenjal red, ki jim ni na kožo pisan vendar nujen, kar se tudi sami zavedajo.

 Na žalost ob morebitni resni zaostritvi stanja glede pandemije pa bomo  priča ponovnim zapiranjem držav znotraj svojih meja, da ne bi duh COVID 19 začel uhajati iz preveč steklenic na enkrat. Boljše zaostritev sedaj kot pa prazno in porazno stanje v naslednjih letih.

Vane T.Costa 

 

Mogoče vam bo všeč